Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Rapport Geweld in openbare ruimtes

Een publicatie bij het onderwerp Politie
14 maart 2001
In hoeverre neemt het geweld in overheidsgebouwen, de trein, ziekenhuizen en dergelijke toe? Dat is de centrale vraag die gesteld wordt in dit rapport. De overheid heeft op vier manieren een bijzondere verantwoordelijkheid met betrekking tot het geweld tegen beroepsbeoefenaren in deze semi-openbare ruimtes:


* de overheid is met name verantwoordelijk voor een veilige openbare ruimte, waartoe de semi-openbare ruimte zonder meer gerekend kan worden.

* verschillende van deze beroepsbeoefenaren zijn nu juist werkzaam om de veiligheid van de openbare ruimte te garanderen, bijvoorbeeld als politieagent, toezichthouder en dergelijke.
* veel van deze beroepsbeoefenaren zijn werknemers van de overheid. De overheid heeft dus ook een verantwoordelijkheid als werkgever.
* de integriteit van het functioneren van het overheidsapparaat zou aangetast kunnen worden wanneer overheidspersoneel voor geweldsintimidatie zou zwichten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie hebben een monitor laten ontwikkelen om het geweld tegen beroepsbeoefenaren in de (semi-) openbare ruimte periodiek te meten. In dit rapport wordt verslag gedaan van de ontwikkeling van dit meetinstrument en de resultaten van de eerste landelijke meting onder 2352 beroepsbeoefenaren uit acht verschillende beroepsgroepen worden besproken.


***Zie het originele bericht voor downloaden in PDF-formaat***