PinkRoccade NV

Persbericht

Voorburg, 15 maart 2001

Concern verwacht minimaal 30% groei in 2001
Goede jaarresultaten mede dankzij lange termijn dienstverlening

PinkRoccade positief over 2001 na voorspoedig 2000
PinkRoccade nv heeft een goed jaar achter de rug. Zowel omzet (+ 36,8%), bedrijfsresultaat (+ 60,7%) als marge (van 8,7% naar 10,2%) namen volgens verwachting toe. Bovendien kon PinkRoccade, mede door de succesvolle beursgang, een geslaagd beroep doen op de kapitaalmarkt voor de verwerving van ASZ (automatiseringscentrum Gak Groep) en TAS Groep nv (TAS). Deze leidde ertoe dat PinkRoccade zijn Nederlandse marktpositie, met name in de marktsectoren Finance, Industry, Telecom en Sociale Zekerheid aanzienlijk kon versterken. Voor 2001 verwacht PinkRoccade wederom zowel autonoom als via outsourcing te kunnen groeien.

Henk Bosma, voorzitter concerndirectie, is tevreden met de geboekte resultaten: 'Gelet op de omstandigheden in de ICT-sector hebben we een goed jaar achter de rug. Met name onze strategie de Nederlandse thuismarkt te verbreden en te verstevigen heeft uitstekend uitgepakt. Ook onze leidende positie op het gebied van outsourcing van ICT hebben we verder kunnen uitbouwen. PinkRoccade is daarmee sterk genoeg voor internationale groei in een volgende thuismarkt. In Nederland hebben we voldoende schaalgrootte al zullen we ons onverminderd richten op outsourcing.'

Winst- en verliesrekening (waarin de resultaten van TAS niet zijn meegeconsolideerd)

                                    (x miljoen Euro)    2000    1999    % 
Omzet 649,8 475 + 36,8
Bedrijfsresultaat 66,2 41,2 + 60,7
Marge 10,2% 8,7%
Nettowinst 42,9 32,8 + 30,8
Winst per aandeel uit normale bedrijfsvoering (Euro) 2,34 2,05 + 14,1 Medewerkers (aantal) 7.722 5.350
Balans (waarin de activa en passiva van TAS per 31-12-2000 zijn meegeconsolideerd) voor verdeling van dividend
                                    (x miljoen Euro)    31-12-2000  31-12-1999 
Vaste activa 98,0 65,4
Lopende acvtiva 201,6 138,4
Groepskapitaal 70,6 67,2
Voorzieningen 18,7 13,1
Lange termijn verplichtingen 80,8 0
Korte termijn verplichtingen 140,6 128,1
Solvabiliteit 22,9% 32,2%
E-business drijfveer voor outsourcing
E-business bleek in 2000 een belangrijke drijfveer voor organisaties om over te gaan tot uitbesteding van IT-activiteiten en was daarmee een aanjager van verdere groei. De combinatie van Application Services en Infrastructure Management, alsmede de vooraanstaande positie in de back office van opdrachtgevers verschaffen PinkRoccade een uitstekende positie om van deze groei te profiteren. Dit leidde tot e-business opdrachten in zowel de private als publieke sector. Zo kreeg PinkRoccade de opdracht tot beheer en exploitatie van webportal Vizzavi, een joint venture van Vodafone en Vivendi, en gingen zo'n 75 Nederlandse gemeenten over tot de aanschaf van een door PinkRoccade ontwikkelde Internetoplossing. Tevens besloot Identrus, een internationaal samenwerkingsverband van vooraanstaande banken op het gebied van veilige afhandeling van betalingstransacties via internet, tot uitbesteding van Trusted Third Party services aan PinkRoccade.

Internationale onderdelen
Met het eind december 2000 verkregen 69% belang in Viper Communications Pty Ltd. (Viper) in Australië en de recente outsourcing van een onderdeel van ECsoft plc. (ECsoft) in Groot-Brittannië heeft PinkRoccade haar kwetsbaarheid als gevolg van de beperkte schaalgrootte van haar buitenlandse vestigingen enigszins teruggebracht. De internationale activiteiten zullen zich ook in 2001 richten op verdere uitbouw van bestaande activiteiten in Groot-Brittannie, Australie en Noord Amerika zodat in drie tijdzones infrastructuurdiensten geleverd kunnen worden.
De resultaten van de internationale onderdelen bleven in 2000 achter bij de verwachting. Dit werd veroorzaakt door de millenniumluwte, alsmede door omstandigheden op de arbeidsmarkt, die een belemmering vormden voor realisatie van de gewenste groei in met name Groot-Brittannië.

Finance en infrastructure activiteiten sterke groeiers
De Infrastructure Management activiteiten toonden een groei van ruim 47% als gevolg van nieuwe outsourcingsopdrachten. De activiteiten in het marktsegment banken/verzekeraars maakten een sterke groei door met 18%. De sectoren industrie en centrale overheid toonden een groei van respectievelijk 9% en 10%. Het marktsegment decentrale overheid liet geen verdere groei zien. Daarentegen nam de marge in dit segment toe tot 4%. Ook het nieuw betreden marktsegment sociale zekerheid leidde tot een aanzienlijke verbetering van de gemiddelde marge.

Trusted Third Party dienstverlening (Identrus) kansrijk
De ontwikkeling van PinkRoccade als zogenaamde Trusted Third Party verliep voorspoedig. Ten einde veilige afhandeling van zakelijke transacties via Internet mogelijk te maken, is door acht vooraanstaande internationale banken de organisatie Identrus opgericht. Identrus is met PinkRoccade een exclusieve samenwerking aangegaan, waarbinnen exploitatie van de infrastructuur voor de benodigde Trusted Third Party services door PinkRoccade wordt uitgevoerd.

Na een voorbereidingsperiode van twee jaar koppelden reeds zes van de bij het Identrus netwerk aangesloten banken (Bank of America, ABN AMRO, Deutsche Bank, HypoVereins Bank, Bank of Scotland en Commerzbank) in de tweede helft van 2000 hun infrastructuren aan de infrastructuur van PinkRoccade en gingen zij over tot 'live' productie van beveiligingscertificaten. Met andere bij Identrus aangesloten banken worden voorbereidende gesprekken gevoerd omtrent de hosting van soortgelijke infrastructuren door PinkRoccade.

Vooruitzichten voor 2001
Onvoorziene tegenvallende externe ontwikkelingen voorbehouden verwacht PinkRoccade, ondanks de huidige onzekere ICT-markt, een omzetgroei van ten minste 30% te realiseren. Naar verwachting zal het bedrijfsresultaat gelijke tred houden met deze omzetgroei.


Noot voor de redactie,