Politiebericht Limburg-Zuid: Heerlen 15-03-2001 District Heerlen
Heerlen

Persbericht

Heerlen; Drieëntwintig personen aangehouden tijdens actie in omgeving NS-station
Woensdagmiddag zijn bij een actie, die gericht was tegen de overlast ten gevolge van de drugshandel, in en in de omgeving van het NS-station 23 personen aangehouden, in de leeftijd tussen de 22 en 46 jaar. Onder hen waren 10 personen die een vonnis hadden open staan met betrekking tot eerdere overlastovertredingen die zij gepleegd hadden in het Heerlens Centrum. Gezamenlijk moesten deze personen 126 dagen gevangenisstraf uitzitten.
Voor een overtreding van de openbare orde, zoals het nuttigen van alcohol, het doelloos rondhangen, het urineren enz. werden 10 andere mensen aangehouden. Bij de actie werd bij drie personen, die betrapt werden bij het dealen, een geringe hoeveelheid hard- en softdrugs inbeslaggenomen. In 15 gevallen kregen mensen in verband met een overtreding van de openbare orde een proces-verbaal uitgereikt. Een van de politiehonden moest in actie komen toen een van de straatdealers zijn aanhouding trachtte te voorkomen en op de vlucht sloeg. De hond beet zich vast in de jas van de man, waarna deze zijn vluchtpoging staakte. Overigens liep de betrokkene hierbij geen letsel op. Op deze persoon werd snelrecht toegepast.
Het "Regenboog Team" uitgebreid met andere politiemensen uit het district Heerlen, ambtenaren van de Spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politie Diensten Parketpolitie en Toezichthouders hield deze speciale actie in het kader van het permanente toezicht in en rond de stationsomgeving ter bestrijding van de drugsoverlast. De basiseenheid Heerlen-Centrum zal dit soort acties periodiek houden.

A.J.M. Boosten (Bureau Voorlichting PR tel.: 045-4003050

Brunssum; Twee jongens terroriseren schoolpersoneel Twee jongens van 16 en 17 jaar uit Brunssum, hebben woensdagmiddag op zeer agressieve wijze personeel van het Romboutscollege bedreigd en een conciërge mishandeld. De conciërge werd bij de confrontatie door een van het tweetal met een vuist in zijn gezicht geslagen. De twee jongens hadden op zeker moment besloten de school binnen te gaan en in een van de klassen bij de leerlingen gaan zitten. Dit tot groot ongenoegen van de aanwezige leerkracht.
Het tweetal dat NIET op de betreffende school zat en dar dus ook niet thuis hoorde, was tijdens de middagpauze op . bezoek. gegaan bij een vriendin van een van hen die wel op school zat. Toen de knapen bij een van de lessen hadden aangeschoven, weigerden zij het lokaal te verlaten en zeiden dat zij nu niet hoefden te werken en gewoon wilden studeren.
Toen de leerlingen een ander lokaal opzochten, werd hen dat belet, waarbij de knapen nogmaals duidelijk werd gemaakt de school te verlaten. Nadat de een daaraan gevolg gaf, bleef de ander achter om wederom aanstalten te maken om een leslokaal binnen te gaan. Hierbij werd de conciërge in zijn gezicht geslagen waarbij de knaap dreigde hem te zullen neersteken. Uiteindelijk lukte het de knaap de school uit te werken.
Toen het tweetal omstreeks 15.20 uur weer aan de school verscheen, waar zij weer personeel bedreigden. Hierop werd het tweetal door gealarmeerde politieagenten aangehouden.
Op beide verdachten zal snelrecht worden toegepast. De schoolleiding heeft beide jongens een toegangsontzegging tot de school opgelegd.

A.J.M. Boosten (Bureau Voorlichting PR tel.: 045 - 4003050

Heerlen; Woning drugsgebruikers ontruimd en door burgemeester gesloten.
Donderdagmiddag heeft het handhavingsteam (gemeente, politie, brandweer en GGD) in een gezamenlijke actie een woning aan de Schandelerboord no. 5, die gebruikt werd door drugsgebruikers, een onderzoek ingesteld naar de aanwezigheid en het gebruik van drugs, waarna burgemeester Sakkers van Heerlen het pand voor de termijn van 6 maanden heeft gesloten.
Al vanaf eind vorig jaar kwamen er klachten binnen bij het meldpunt drugsoverlast en de politie over het bewuste pand. Er werd geklaagd over de overlast bestaande uit het aanlopen van kopers, het rondhangen, ruzies, parkeren en spuiten die gevonden werden. Recent constateerde de politie een toename van het aantal klachten. Dit was aanleiding voor een actie van het handhavingsteam. Aangehouden werden de 37-jarige bewoner en een 20-jarige man uit Rotterdam, die geen geldige verblijfstitel bleek te hebben. In de woning, waarin ruim 20 personen, allemaal gebruikers van drugs werden aangetroffen, vonden agenten naast een groot aantal gebruikersartikelen, ruim 30 gram aan harddrugs, een geladen vuurwapen en meerdere verboden wapens, mate name messen. In alle ruimtes in de woning werden attributen aangetroffen, die duidden op het gebruik van drugs. Vanwege de grote overlast en de situatie zoals die werd aangetroffen, heeft burgemeester Sakkers, op grond van artikel 174a van de gemeentewet, besloten tot een spoedsluiting van het pand. Gelet op de zwaarte van de problematiek heeft de burgemeester de termijn van sluiting gesteld op 6 maanden.

Bovenstaand persbericht opgemaakt door:
R. Pisters van bureau communicatie van de gemeente Heerlen en A.J.M. Boosten politievoorlichting district Heerlen