VERENIGING VOOR ZOOGDIERKUNDE

Samenleving en natuur gecondoleerd met Natuurbeleid

Noodzaak van verspreidingsgegevens flora en fauna breed erkend: Ministerie LNV laat verzamelaars in de kou staan.

Steeds vaker worden bouwprojecten gefrustreerd omdat pas in een laat stadium blijkt dat er zeldzame planten of dieren voorkomen die wettelijk beschermd zijn. Voorbeelden hiervan zijn vertraging van de aanleg van een bedrijventerrein in Limburg, van de havenuitbreiding in IJmuiden en van de aanleg van de A-73. De kosten van deze vertragingen lopen in de vele miljoenen.

Het negeren van die beschermde soorten kan natuurlijk een oplossing zijn, maar werkt dat ook? Waarschijnlijk niet, want ten eerste zullen actiegroepen van zich laten horen, waardoor er weer extra vertragingen onstaan en dure juridische procedures doorlopen moeten worden. Ten tweede bestaat er Europese wetgeving die dat verbiedt. En ook dat kan geld kosten: door het ontbreken van actuele verspreidingsgegevens over vogels dreigde de Nederlandse Staat een boete van maximaal 200.000 euro per dag aan de Europese Unie te moeten betalen als gevolg van de hierdoor veroorzaakte vertraging bij de aanwijzing van potentiële Vogelricht-lijngebieden. De enige oplossing is dus te zorgen dat dit soort cruciale gegevens op tijd beschikbaar zijn.

Het is dan ook niet vreemd dat hierover in februari een motie is ingediend in de Tweede Kamer die kamerbreed is ondersteund. In de motie wordt de staatssecretaris van LNV gevraagd actie te ondernemen en de gegevensverzameling goed te organiseren door middel van het Nationaal Programma Verspreidingsonderzoek, een initiatief van de Vereniging Onderzoek Flora en Fauna (VOFF).

Ooit zorgde de verantwoordelijke overheid zelf voor die gegevensvoorziening. De laatste tien jaar is men echter meer en meer gaan leunen op vrijwilligers organisaties. Op nationaal niveau gaat het hierbij om 13 landelijke organisaties die samen zo'n 15 duizend vrijwilligers begeleiden. Deze organisaties zijn verenigd in de VOFF. De vrijwilligers verzamelen in hun vrije tijd de verspreidingsgegevens die vervolgens worden gebruikt, onder andere voor de evaluatie van het natuurbeleid. De financiering daarvan geschiedde in het verleden op ad hoc basis door het departement, door partijen die in concrete situaties gegevens nodig hadden en door maatschappelijke organisaties als het Prins Bernard Cultuurfonds.

Het is vreemd dat het departement nu eerst een jaar wil gaan studeren hoe de gegevensverzameling kan worden aangepakt terwijl de organisaties die de gegevens kunnen leveren al jaren aan het lijntje worden gehouden door datzelfde departement. Plannen worden welwillend in ontvangst genomen en in de la gelegd. Nog vreemder is dat in maart bekend is geworden dat de ad hoc (subsidie)bijdragen van LNV aan de organisaties die verspreidingsgegevens verzamelen voor komend jaar met 90% zijn gereduceerd.

Dat heeft twee consequenties.
Door het ontbreken van gegevens zal de uitvoering van projecten vertragen en zal Brussel met boetes dreigen. Daarmee zullen de maatschappelijke kosten voor een goed natuurbeschermingsbeleid stijgen en tegelijkertijd zal daarmee het draagvlak voor natuurbeleid afnemen. Tweede consequentie is dat de kosten voor gegevensverzameling zullen stijgen. De gegevensverzamelende organisaties staat het water inmiddels aan de lippen en zij moeten overwegen op ad hoc basis gevraagde gegevens tegen commerciële tarieven te beschikking te gaan stellen. Er komen dan minder gegevens voor meer geld. De kosten zullen uiteindelijk gemakkelijk het tienvoudige gaan bedragen ten opzichte van de huidige situatie.

Tijdens de behandeling van de Natuurbeleidsnota 'Natuur voor mensen, mensen voor natuur' in een algemeen overleg met de leden van de Tweede Kamer in mei 2000, heeft de staatssecretaris van LNV benadrukt dat zij het verzamelen van gegevens en de inzet van vrijwilligers erg belangrijk vindt. Het is nu echter duidelijk dat het departement voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten en niet echt is geïnteresseerd in de continuïteit van de
vrijwilligers-organisaties.

Als dit de invulling van de nota Natuur voor mensen-mensen voor natuur is -die moet leiden tot meer draagvlak voor natuurbehoud, - dan condoleren wij de samenleving en de natuur met dit beleid. Namens de Vereniging Onderzoek Flora en Fauna.



------