Veranderingen positie sportarts dringend noodzakelijk

LAD-bericht van 15 maart 2001

Afgelopen dinsdag liet de LAD een brief bezorgen bij het ministerie van VWS. Dat gebeurt uiteraard wel vaker. Dit keer was het onderwerp "de sportartsen in opleiding". Al geruime tijd vraagt de LAD aandacht voor de noodzaak om een goede financiële structuur te maken voor de (rechts)positie van de aankomend sportartsen.

Aanvankelijk hield VWS de boot af en zag geen reden voor overleg. Merkwaardig, aangezien de sportartsenopleiding een medische vervolgopleiding is die voor een belangrijk deel door betrokkenen zelf wordt betaald. Dat loopt in de vele tienduizenden guldens.

Wel begrip, geen oplossing
Bij de behandeling van het Jaaroverzicht Zorg-1999 in de Tweede Kamer, toonde de minister van VWS overigens wél begrip voor deze onbillijke situatie. Daar kwamen ook de nodige helpende handen van Kamerleden aan te pas.
Maar vervolgens gebeurde er niets. Op vervolgcorrespondentie van de LAD, in samenspraak met de Belangengroep Sportartsen in Opleiding, de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en het Nederlands Instituut Opleiding Sportartsen, werd niet meer gereageerd.

Kamer steunt positionering
Ook de VSG als wetenschappelijke vereniging spant zich in voor de positionering van deze discipline. Uiterst teleurstellend was dan ook de afwijzing door het Centraal College Medische Specialismen van de erkenningsaanvraag van sportgeneeskunde als (klinisch) medisch specialisme. Deze beslissing werd helaas bekrachtigd door de KNMG. Er zijn overigens recente signalen dat een Kamermeerderheid erkenning van sportgeneeskunde wél steunt.

Beslissen ook topsport
In het verband van deze verbeteringen is dit weliswaar van secundair belang.
Kern is het probleem dat sportartsen in opleiding, zoals gezegd: anders dan bij andere specialistische vervolgopleidingen, zelf substantieel aan de kosten bijdragen. Door het uitblijven van adequate financiering loopt inmiddels bovendien de aantrekkingskracht van de sportgeneeskunde als keuzerichting gevaar. Daar zijn al aanwijzingen voor.
Misschien kan hoop worden geput uit het recente besluit van minister Borst ten aanzien van de betaling van huisartsen in opleiding? Ook daaraan gingen jarenlange inspanningen van onder meer de LAD vooraf...

Sleutelbegrip is gelijkheid van opleiding, dus gelijkheid van rechtspositie.

Om het in de woorden van voormalig LAD-voorzitter Jan Aghina te zeggen:
"Ook in de bestuurlijke sport geldt - soms een behoorlijk verlies, afgewisseld met winst; het hoort bij het spel. Maar belangrijk is of je uiteindelijk je doel bereikt.
En daar wordt onverdroten aan gewerkt."

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : LAD-leden dus bestuur voor AMS

© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet