Gemeente Enschede

Meer dan fl. 500.000 voor initiatieven voor
door vuurwerkramp gedupeerde kinderen en jongeren

Veel schenkingen gedaan door particulieren, scholen, bedrijven en instellingen na 13 mei 2000 15 maart 2001
Het College van Burgemeester en Wethouders stelt de Gemeenteraad voor om een bedrag van ruim fl. 500.000 beschikbaar te stellen voor een aantal initiatieven speciaal voor kinderen en jongeren die gedupeerd zijn door de vuurwerkramp op 13 mei 2000.
Na de vuurwerkramp hebben veel scholen, particulieren, bedrijven en instellingen een gift gedaan voor doelen op sociaal-maatschappelijk gebied, in het bijzonder voor kinderen, jongeren en basisscholen. Het Fonds Bijzondere Noden in Enschede heeft de giften namens de Gemeente tijdelijk beheerd. Op 8 februari jl. was er een bedrag van ruim fl. 900.000 binnen.
Daarvan heeft de Gemeenteraad overigens op 20 november vorig jaar al een bedrag van fl. 400.000 beschikbaar gesteld voor een nieuwe inrichting van de vijf pleinen van de meest getroffen scholen rond het rampgebied en een nieuwe inrichting van de speeltuin Mekkelholt. Het nu resterende bedrag zal volgens het voorstel van Burgemeester en Wethouders worden verdeeld over veertien initiatieven. Fl. 125.000 wordt in totaal beschikbaar gesteld voor het opknappen van nog zes andere schoolpleinen in Enschede. Op de zes scholen zitten relatief ook veel kinderen die afkomstig zijn uit het rampgebied, maar omdat ze wat verder van het rampgebied liggen hebben de scholen weinig giften ontvangen. Fl. 25.000 komt beschikbaar voor een opwaardering van de speeltuin in Stadsdeel West; in dit stadsdeel heeft circa 12.5 % van de gedupeerden van de ramp tijdelijke huisvesting gevonden, wat volgens onderzoek een redelijk fors percentage is. Dit is dan ook de reden om voor de kinderen onder hen iets te doen. Het Kompas in Stadsdeel Noord krijgt fl.30.000 voor spel- en speelmateriaal speciaal voor kinderen tussen 2 en 4 jaar, omdat is gebleken dat ook peuters problemen hebben bij de verwerking van de vuurwerkramp. Spelmateriaal kan daarbij helpen. In jongerensociëteit De Kajuit in Noord kan een multimediaruimte worden ingericht voor een bedrag van fl. 30.000. Het gebouw werd op 13 mei 2000 beschadigd, maar is inmiddels weer hersteld. Een multimediaruimte kan de jongeren opnieuw naar het gebouw trekken. De voorzieningen zullen t.z.t. worden aangesloten op het stedelijk netwerk (BOK), dat wordt aangelegd.
Een aantal gevers heeft nadrukkelijk aangegeven om iets met sport en spel te willen doen. Daarom hebben B. en W. voorgesteld om ruim fl. 54.000 vrij te maken voor het aanleggen van een skeeler- en hardlooproute in ieder geval door Noord, maar zo mogelijk door een groter deel van de stad.
Voor het opwaarderen van een gedeelte van Stroinkslanden-Zuid komt fl. 25.000 beschikbaar voor het opknappen van de woonomgeving. Omdat een aantal huizenblokken al eerder zou worden gesloopt, maar waarvan is afgezien omdat ze beschikbaar moesten zijn voor tijdelijke huisvesting van gedupeerden ziet de omgeving er nogal troosteloos uit. Een zandbak en ander materiaal voor kinderen kan daar enige verbetering in brengen.
Bijna fl. 98.000 is gereserveerd voor dagtochtjes voor getroffen kinderen en jongeren, en fl. 60.000 voor (korte) vakanties voor getroffen gezinnen, een en ander gecombineerd met de al gedane aanbiedingen van verschillende attractieparken. Een bedrag fl. 4000 wordt apart gezet voor een extra activiteit voor ouderen, omdat verschillende gevers deze groep specifiek hebben genoemd. Met de Stichting Welzijn Ouderen wordt overlegd hoe dit bedrag besteed gaat worden.

De Gemeenteraad beslist op 9 april a.s. over het voorstel. De circa 350 schenkers krijgen daarna van de Gemeente een bedankbrief, waarin ook wordt vermeld welke bestemmingen er voor het ingezamelde geld zijn gevonden.
terug naar boven