Persberichten

Utrecht, 15-03-2001

ANBO-uitgave en Internet bieden helpende hand:
Bezwaar maken tegen WOZ-waarde

De nieuwe WOZ-beschikking (WOZ=Wet Waardering Onroerende Zaken) van de gemeente die onlangs bij bijna alle Nederlandse huishoudens op de deurmat is gevallen, heeft menig huiseigenaar en huurder van een woning aardig doen schrikken. De nieuwe waarde van de woning, met als peildatum 1 januari 1999, laat herwaarderingen zien van veertig tot zestig procent hoger, tot oplopend tot ruim 130 procent. De nieuwe woningwaarde gaat de komende vier jaar gelden als basis voor de berekening van het eigenwoningforfait (voorheen huurwaardeforfait) en gemeentelijke lasten zoals de onroerend-zaakbelasting en waterschapsheffing. De woonlasten zullen daardoor waarschijnlijk fors toenemen. Bezwaar maken tegen de nieuwe WOZ-waarde kan dus veel geld opleveren.

Naast een stijging van de waarde van het huis kunnen ook de belastingen stijgen die van de WOZ-waarde worden afgeleid. Per 1 januari 2001 is het eigenwoning-forfait verlaagd van 1,25 procent naar 0,8 procent, om de lastendruk enigszins te beperken. Maar of alle gemeenten zoals toegezegd de lokale tarieven zullen verlagen is nog niet zeker. Huizenbezitters en gebruikers die twijfelen aan de vastgestelde waarde van de woning, kunnen dus het beste een bezwaarschrift indienen bij hun gemeente. Dit kan binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Kunt u het vermoeden dat de waarde van uw huis te hoog is vastgesteld niet direct motiveren, maak dan proforma bezwaar. Daarmee verlengt u de bezwaartermijn met 6 weken extra. Met het taxatieverslag van de gemeente, dat u gratis wordt verstrekt binnen de bezwaartermijn van 6 weken, kunt u dan uw bezwaar onderbouwen. Let wel, eigenaars en gebruikers van woningen dienen belastingaanslagen tussentijds wel te betalen. Blijkt dat uw bezwaar terecht is, dan vindt achteraf terugstorting plaats.

Bezwaarschrift ANBO, de bond voor vijftig-plussers heeft een speciale dossiermap uitgebracht met voorbeeld-bezwaarschriften, informatie over de WOZ en antwoorden op meest gesteld vragen. De map is te bestellen door overmaking van fl. 3,- (leden) of fl. 5,-(niet-leden) op postbankrekening 41 24 24 t.n.v. ANBO-Verkoopartikelen te Utrecht o.v.v. bestelnummer P4421.

Ook op Internet is WOZ-informatie te vinden:
www.woz.pagina.nl
www.gewaardeerd.nl
www.waarderingskamer.nl
www.wizardofwoz.nl