Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaaltechniek is onderdeel van de CNV BedrijvenBond

15-03-2001

Bestaansrecht vakbond wordt per dag steeds beter bewezen

"Elke dag dat de stakingen in de Metaaltechniek langer duren bewijzen de werkgevers steeds beter dat de vakbonden bestaansrecht hebben. Wie daar nog aan mocht twijfelen krijgt dezer weken volop antwoord." Bondsbestuurder Jaap Jongejan van de CNV BedrijvenBond haakt vrijdagochtend 16 maart met zijn speech volop aan bij het onlangs in de Tweede Kamer gevoerde debat over het bestaansrecht van vakbonden.

Jongejan is die ochtend tussen 08.00 en 09.00 uur een van de sprekers bij een omvangrijke staking in Zuid-Holland. In Rotterdam gaan morgenochtend negen GTI-bedrijven geheel of gedeeltelijk plat waardoor er tenminste 350 stakers zullen worden ingeschreven. Plaats van actie is de GTI-vestiging Sluijsjesdijk 37 in "havens 21-10" in Rotterdam. Na de poortacties begeven de stakers zich naar het actiecentrum in het Feyenoord-stadion.

De werkgevers steunen de bondsbestuurder ongewild, door nog steeds na te laten de bonden weer aan de onderhandelingstafel uit te nodigen met een aanvaardbaar cao-voorstel.
De acties breiden zich ondertussen steeds verder uit over het land. Naast de Zuid-Hollandse vestigingen van GTI gaan ook de noordelijke filialen grotendeels plat. Bij die vestigingen (Groningen, Leeuwarden, Delfzijl en Roden) werken ruim duizend mensen. De Groningse en Roder werknemers verzamelen zich in de vroege ochtend in Roden. Ondertussen weet CNV Metaaltechniek zich bij de stakingen volmondig gesteund door buitenlandse collegabonden. Na de Duitse metaalbedrijvenbond IG Metall en IMB (internationale metaalbewerkersbond) betuigde gisteren de Portugese Fequi Metall zijn steun aan de acties in de Lage Landen.

Houten, 15 maart 2001

Nadere inlichtingen:

Annemiek Bezemer (cao-onderhandelaar):
030 - 6 348 213
Bert Aanstoot (persvoorlichter):
030- 6348 395