ICT Automatisering NV

Pagina's: 4

PERSBERICHT

Barendrecht, 16 maart 2001

NETTOWINST ICT AUTOMATISERING STIJGT IN 2000 MET 30 %

ICT Automatisering N.V. (ICT) heeft in 2000 een nettowinst geboekt van EUR 13,4 miljoen, een stijging van 30% ten opzichte van 1999 (EUR 10,3 miljoen). De winst per aandeel nam met 29% toe van EUR 1,23 in 1999 tot EUR 1,59 in 2000. De omzet steeg met 33 % tot EUR 85,9 miljoen ten opzichte van EUR 64,7 miljoen in 1999. Verder is het aantal medewerkers sinds ultimo 1999 met 76 personen toegenomen van 877 tot 953 per 31 december 2000.
De directie van ICT verwacht in 2001 sneller dan de markt te groeien en een toename van de winst met tenminste 20% te realiseren.

Toelichting resultaat
Het bedrijfsresultaat steeg met 31% tot EUR 19,8 miljoen ten opzichte van EUR 15,1 miljoen in 1999. De lagere marges bij de in 1999 geacquireerde bedrijven konden bijna geheel worden gecompenseerd, resulterend in een marge op het niveau van het bedrijfsresultaat van 23,1% (1999: 23,4%) en een nettowinstmarge van 15,6% (1999: 15,9%). Een belangrijke factor is hierbij dat ICT steeds beter in staat is diensten met een hogere toegevoegde waarde in de markt te zetten als gevolg van het toenemend aantal strategische allianties.
ICT heeft dit jaar wederom een gezonde omzetgroei van 32,7% naar EUR 85,9 miljoen gerealiseerd, waarvan de overname van Xirius circa 12% aan de groei heeft bijgedragen. Alle drie de divisies hebben bijgedragen aan de omzetgroei, waarbij de gerealiseerde groei vooral bij de divisies ICT Embedded en ICT Telecom werd beperkt door de mate waarin personeel kon worden aangetrokken. ICT heeft in 2000 met succes een aantal initiatieven ontplooid om een betere afstemming tussen aanbod van werk en mensen te realiseren. Als gevolg hiervan liet de bezettingsgraad in de tweede helft van 2000 een verbetering zien en bereikte deze weer het niveau van 1999.

De afschrijvingen stegen met 14% tot EUR 1,4 miljoen. In 2001 wordt een stijging in de afschrijvingen verwacht als gevolg van de nieuwe vestiging in Groningen en een toename in het aantal werkplekken elders in de organisatie. De overige bedrijfskosten stegen met 27% tot EUR 16,8 miljoen. De belangrijkste oorzaak was de stijging van de kosten van lease-auto's. De kosten van werving en selectie zijn met EUR 1,4 miljoen ongeveer op hetzelfde niveau gebleven.

Het saldo van rentebaten en -lasten steeg als gevolg van de ruime kaspositie en een stijgende korte rente van EUR 332 duizend in 1999 tot EUR 570 duizend. De belastingdruk daalde in 2000 licht tot 32,7% ten opzichte van 32,9% in 1999. Het eigen vermogen steeg met 19% van EUR 19 miljoen tot EUR 22,6 miljoen. In 2000 werd EUR 3,5 miljoen goodwill van acquisities afgeboekt.

Personeel
Ondanks de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt heeft ICT succesvol personeel geworven en behouden. Het gemiddelde aantal medewerkers is in 2000 toegenomen met 23% van 744 in 1999 naar 917. ICT had ultimo 2000 953 (1999: 877) werknemers in dienst.
Naar verhouding heeft ICT in 2000 meer ervaren IT'ers dan schoolverlaters geworven. Het verloop lag in 2000 op 14%, hetgeen onder meer veroorzaakt werd door een hoger verloop als gevolg van de integratie van de geacquireerde ondernemingen.

De inzet van professionals werd in 1999 steeds meer beïnvloed door het mobiliteitsvraagstuk als gevolg van toenemende reistijden. Door projecten in toenemende mate op haar eigen kantoren uit te voeren is ICT in 2000 in staat gebleken deze problematiek voor een belangrijk deel op te lossen. Dit stelt ICT in staat vestigingen te openen op plaatsen waar niet direct afnemers zitten, maar waar zich wel een interessant potentieel aan medewerkers bevindt. In dit kader heeft ICT in februari 2001 in Groningen een software development centrum opgericht en zijn de voorbereidingen voor een vestiging in Almere in volle gang.
Ondanks het inzetten van succesvolle instrumenten blijft de krapte op de arbeidsmarkt een remmende factor voor de groei. ICT zal de intensieve wervingsinspanningen dan ook continueren om de gewenste groei in personeel vast te houden.

Gang van zaken 2000
ICT heeft haar sterke positie in 2000 verder verstevigd en tevens haar klantenbasis internationaal verbreed. In 2000 heeft ICT nader invulling gegeven aan haar strategische doelstellingen, waarbij strategische partnerships steeds belangrijker worden. Hoewel ICT voor haar divisies naar acquisitiemogelijkheden blijft zoeken, heeft dit in 2000 niet tot een gewenst resultaat geleid. ICT houdt vast aan de door haar zorgvuldig gedefinieerde acquisitiecriteria, waarbij kwaliteit prevaleert.

ICT Embedded
De divisie ICT Embedded bleek ongevoelig voor de terughoudendheid in de markt die er in 2000 ten aanzien van I(C)T investeringen heerste en kon de afgegeven verwachtingen waarmaken. Deze hoge mate van voorspelbaarheid en continuïteit is het gevolg van het beleid gedurende de afgelopen jaren, waarbij expliciet is gekozen voor de drie duidelijk afgebakende embedded marktsegmenten Consumenten Systemen en Multi Media (CSMM), Gedistribueerde Systemen en Mechatronica (DSM) en Professionele Systemen en Industrie (PSI). Hierdoor werkt ICT in de R&D voor grote spelers die producten op de markt brengen. De complexiteit van de ontwikkelprocessen benadrukt de toegevoegde waarde van ICT en stelt ICT steeds vaker in staat om als strategische partner op te treden, waardoor bovendien de mate van voorspelbaarheid van de omzet groter wordt. Naast het kiezen van afgebakende segmenten is belangrijk dat in de achterliggende jaren voldoende kritische massa werd bereikt, kennis en vaardigheden met betrekking tot het managen van processen rond software ontwikkeling werd opgebouwd en de bestaande markt- en materiekennis werd uitgebouwd.
De omzet van de divisie ICT Embedded bedroeg EUR 66,8 miljoen. Om haar positie te verstevigen streeft ICT naar een internationale verbreding van haar klantenbasis, wat in 2000 heeft geresulteerd in een nieuwe belangrijke samenwerking met een groot Duits concern. Daarnaast werden de eerste projecten voor Aziatische afnemers uitgevoerd. In het jaar 2000 kon de divisie Embedded niet aan de grote vraag voldoen door een tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel. Door het in de regio opzetten van Software Development centra verwacht ICT een deel van dit tekort te kunnen wegwerken.

ICT Telecom
Ook binnen ICT Telecom overstijgt de vraag het aanbod van diensten die ICT kan bieden. De omzet van deze nieuwe divisie kwam uit op EUR 13,5 miljoen. ICT Telecom biedt zowel diensten in de vorm van projecten als detachering aan, waarbij wordt gestreefd naar een complete "line of business", de acquisitie van Xirius is hierbij een belangrijke stap. Ook binnen dit segment zijn samenwerkingsverbanden in de vorm van partnerships van groot belang. Indien de benodigde bezetting kan worden ingevuld heeft ICT enkele interessante partnerships in het vooruitzicht. ICT blijft onverminderd inspanningen leveren om in de personeelsbehoefte voor de groeiende telecommarkt te voorzien.

ICT Office
ICT Office richt zich op het bouwen van front-end-systemen en e-business. De omzet van deze activiteit binnen ICT kwam uit op EUR 5,6 miljoen. Binnen ICT Office is de Oracle-expertise van X-tern, onderdeel van de ICT Groep sinds 1999, een waardevolle aanvulling op de portfolio. In 2000 is de marktvraag naar Oracle-expertise in combinatie met een bepaalde ontwikkelomgeving (Microsoft, Borland, Internet) gegroeid. Verder heeft de samenwerking tussen ICT Office en de andere divisies in de tweede helft van 2000 beter gestalte gekregen waardoor in toenemende mate synergie met bepaalde segmenten binnen de andere divisies kan worden gerealiseerd.

Dividendvoorstel
Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden voorgesteld een dividend in contanten uit te keren van NLG 1,40 (1999: NLG 1,08) per geplaatst aandeel van nominaal NLG 0,20. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal geen keuzedividend worden voorgesteld.

Vooruitzichten
De directie van ICT is onverminderd positief over de marktomstandigheden. Ook in 2001 blijft de mate waarin van de groei kan worden geprofiteerd afhankelijk van de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. ICT zal haar intensieve wervingsbeleid continueren. Bovendien zal ICT haar beleid om werk naar de regio te brengen door het opzetten van software development centra voortzetten. Met deze maatregelen verwacht ICT in 2001 sneller te kunnen groeien dan de markt. Daarbij verwacht ICT een toename van de nettowinst met tenminste 20% te kunnen realiseren. / / / / / / / /

Profiel ICT
ICT is werkzaam op het terrein van embedded software, telecommunicatie en administratieve automatisering. De activiteiten zijn onderverdeeld in ICT Embedded, ICT Telecom en ICT Office. ICT Embedded is marktleider op het gebied van embedded software, waar zij leverancier is van software gerelateerde diensten. ICT Telecom heeft als activiteit technische ontwikkeling die plaatsvindt op de markt voor telecommunicatie software services, systems integration en network management bij het totale ontwerp, de realisatie en het integratieproces. ICT Office richt zich op de technische dienstverlening rond de administratieve en informatieverwerkende processen, gespecialiseerd in multi-tier client server en front-office toepassingen.
De projecten van ICT worden zowel in huis als op locatie van de opdrachtgever uitgevoerd. ICT opereert vanuit zes vestigingen in Barendrecht, Eindhoven, Deventer, Almere, Maarssen en Groningen.

Voor nadere informatie:

De heer A. Schot, directeur ICT Automatisering N.V., telefoon: 0180 646 000 Website: www.ict.nl