OPTA

Persbericht: OPTA besluit over breedbanddiensten

Besluit over breedbanddiensten
OPTA: KPN MOET VERSAPOINT INZICHT IN KOSTEN EN MOGELIJKHEDEN VAN COLLOCATIE GEVEN

Den Haag, 16 maart 2001 Het college van OPTA heeft besloten dat KPN haar concurrenten inzicht in de kosten en de mogelijkheden van plaatsing van hun apparatuur in de centrales van KPN moet geven.

Om diensten zoals breedbandige internettoegang aan te kunnen bieden via een ontbundelde aansluitlijn, is het veelal noodzakelijk dat een concurrent, zoals Versapoint, apparatuur kan neerzetten in of nabij de nummercentrale. Het beschikbaar stellen van faciliteiten die nodig zijn om de apparatuur van Versapoint aan te sluiten, wordt collocatie genoemd. Versapoint had hierover een geschil met KPN voorgelegd aan het college van OPTA.

KPN moet Versapoint inzicht in de mogelijkheden van collocatie geven. Indien aantoonbaar en controleerbaar vast is komen te staan dat deze mogelijkheden er in een bepaalde centrale niet zijn, moet KPN alternatieven aanbieden. Bovendien mag KPN niet met haar eigen breedband-dienstverlening beginnen totdat ook Versapoint over de basisvoorzieningen beschikt die voor collocatie noodzakelijk zijn en daarna twee weken de tijd heeft gekregen om haar apparatuur te installeren in de betrokken centrale(s).
Verder dient KPN binnen vier weken Versapoint volledig inzicht te geven in de kosten van collocatie. Indien blijkt dat de door KPN gerekende eenmalige tarieven niet kostengeoriƫnteerd zijn en de huurprijzen niet marktconform zijn, moet dit bedrag vermeerderd met de wettelijke rente terug worden betaald aan Versapoint.

De uitspraak van het college van OPTA is conform de afspraken zoals die met de Europese zusterorganisaties zijn gemaakt.



BRIEF AAN MARKTPARTIJEN OVER LINESHARING

Het college van OPTA heeft overigens onlangs de marktpartijen een brief gestuurd met opmerkingen over de gedeelde toegang tot het aansluitnet (linesharing). Linesharing is een vorm van gedeelde toegang tot het aansluitnet waarbij nieuwe toetreders bijvoorbeeld breedbandige internettoegang kunnen bieden terwijl de telefoniedienst over dezelfde aansluitlijn door KPN wordt afgehandeld. Aanleiding tot deze brief is een aantal vragen van BaByXL Broadband DSL, BBNed, Novaxess, Versapoint en WorldCom.
Het college is van oordeel dat linesharing een vorm van bijzondere toegang is tot het telefoonnet van KPN en dat KPN derhalve dient te voldoen aan redelijke verzoeken om linesharing. OPTA acht het van groot belang dat op zo kort mogelijke termijn de dienst linesharing beschikbaar komt.
Een afschrift van de brief aan de marktpartijen is te vinden onder de rubriek actueel van de internetsite www.opta.nl

OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) bestaat sinds 1997 en is door de Nederlandse overheid belast met het houden van toezicht op de Nederlandse post- en telecommunicatiemarkt. OPTA heeft verder tot taak zorg te dragen voor voldoende concurrentie in deze markten. Daartoe heeft zij een aantal taken en bevoegdheden, die in de wet zijn vastgelegd. Besluiten worden genomen door het onafhankelijke college van OPTA en zijn voor de verschillende marktpartijen bindend.