Frans Maas

Voor nadere informatie / for further information:
Koninklijke Frans Maas Groep N.V.
Raad van Bestuur / Executive Board
Noorderpoort 15
P.O. Box 968
5900 AZ Venlo (NL)
Tel.: +31 (0)77 359 76 11
Fax: +31 (0)77 351 84 11

Sterke groei Frans Maas met 10% hogere nettowinst
Autonome groei en acquisities verstevigen Europese marktpositie

Venlo, 16 maart 2001

Koninklijke Frans Maas Groep N.V. realiseerde in 2000 een omzet van ¤942,1 miljoen (1999: ¤ 700,3 miljoen), een stijging met 35%. Van deze groei was 43% autonoom en 57% werd gerealiseerd door de geacquireerde ondernemingen. De Europese marktpositie is in 2000 verder versterkt door belangrijke acquisities in Duitsland, de Benelux en uitbreiding van het aantal vestigingen in Italië. Daarnaast ook door nieuwe pan-Europese opdrachten, nieuwe contracten voor logistieke dienstverlening en uitbreiding van activiteiten bij bestaande klanten. Het bedrijfsresultaat steeg met ruim 13% tot ¤ 31,6 miljoen (1999: ¤ 27,9 miljoen). Explosief gestegen brandstofprijzen, in combinatie met krapte op de transportmarkt in Europa, leidden tot een sterke toename van de charterprijzen, die slechts gedeeltelijk aan klanten kon worden doorberekend. Hierdoor werd het bedrijfsresultaat getemperd. Tariefsverhogingen moeten in 2001 de marge verbeteren. Het saldo financiële baten en lasten bedroeg ¤ 4,6 miljoen negatief (1999: ¤ 3,0 miljoen negatief). Het nettoresultaat nam toe met 10% tot ¤ 18,4 miljoen (1999: ¤ 16,7 miljoen). De winst per aandeel bedroeg ¤ 3,28 (1999: ¤ 3,07). De EBITDA nam toe met 28% tot ¤ 51,3 miljoen (1999: ¤ 40,1 miljoen). De investeringen in materiële vaste activa bedroegen ¤ 21,9 miljoen. De cashflow nam toe met 31% tot ¤ 38,0 miljoen (1999: ¤ 28,9 miljoen).
Aan de aandeelhouders wordt een keuzedividend voorgesteld van ¤ 1,30 per gewoon aandeel.

Belangrijkste gebeurtenissen.
In 2000 werden nieuwe opdrachten verworven en gingen nieuwe projecten van start. Het Europese netwerk werd uitgebreid door nieuwe vestigingen én door acquisities, die succesvol werden geïntegreerd in de Frans Maas-organisatie. Daarnaast zijn enkele belangrijke capaciteitsuitbreidingen gerealiseerd.

Acquisities.
Begin januari rondde Frans Maas de overname van de logistieke activiteiten van HIM Furness af. Met de acquisitie versterkte Frans Maas haar positie op het gebied van Europese logistieke dienstverlening op basis van 'shared user'-faciliteiten aanzienlijk. In juli verwierf Frans Maas het Duitse bedrijf Kochtrans, dat beschikt over zes vestigingen in Duitsland. Deze acquisitie heeft, conform de verwachtingen, in 2000 nog niet aan het resultaat bijgedragen. In het laatste kwartaal nam Frans Maas een aantal activiteiten van Lehnkering Logistik GmbH over in Stuttgart (Duitsland), Barcelona en Irun (Spanje).

De reeks acquisities werd in 2000 afgesloten met de aankondiging van de overname van Kombitrans Spedition GmbH in Hamburg. Deze transactie is in januari 2001 afgerond, waarna de bestaande organisatie van Frans Maas in Hamburg is samengevoegd met die van Kombitrans. Begin maart 2001 voegde Frans Maas vestigingen in Bulgarije aan haar netwerk toe door de verwerving van een meerderheidsbelang (51%) in Vectra O.o.d, een vooraanstaande onderneming in logistieke dienstverlening en Internationale Expeditie en in Corsa O.o.d, de nummer twee in luchtvrachtexpeditie in Bulgarije.

Uitbreidingen.
In Nederland werd in het industriegebied Moerdijk een nieuw logistiek centrum met een oppervlakte van 36.000 m2 betrokken, van waaruit de Europese distributie voor zo'n vijftigtal Amerikaanse en Aziatische klanten plaatsvindt. De vestiging in Montfoort werd uitgebreid voor een nieuwe logistieke opdracht van een onderneming in de hightech-sector. In het Belgische Puurs kwam een groot Europees logistiek centrum (25.000 m2) gereed, dat in zijn geheel ingezet wordt voor één klant. In Spanje opende Frans Maas een nieuwe vestiging in Cartagena voor een logistiek warehousing- project met Europese distributie voor een opdrachtgever in de chemiesector. Dit project wordt in een joint-venture met de Spaanse onderneming Campillo Palmera uitgevoerd. Verder werd in Barcelona de vestiging uitgebreid met een nieuw logistiek centrum. In het tweede halfjaar opende Frans Maas vier nieuwe vestigingen in Italië, gesitueerd in Como, Brescia, Padua en Parma.

Vooruitzichten.
Nadat de afgelopen jaren de omzet sterk is toegenomen, een aantal belangrijke acquisities werd gerealiseerd en geïnvesteerd werd in uitbreiding en nieuwe vestigingen, zal in 2001 het accent versterkt liggen op de ontwikkeling van winstgevendheid. De Raad van Bestuur verwacht, bijzondere omstandigheden voorbehouden, een verdere toename van het nettoresultaat.