MILIEUKEUR AGRO-FOOD PERSBERICHTEN


* Grodan eerste bedrijf met Milieukeur voor substraat
Na een onderzoek door de onafhankelijke certificatie-instelling KIWA, die door de Raad voor Accreditatie officieel is geaccrediteerd voor het Milieukeurcertificatieschema substraat, is aan Grodan Benelux & France het Milieukeurcertificaat voor substraatmatten toegekend. Grodan, de eerste en vooralsnog enige substraatproducent met een Milieukeurcertificaat, bewijst hiermee te kunnen voldoen aan de strenge eisen die door Stichting Milieukeur ten aanzien van substraten zijn opgesteld. Milieukeur op een product betekent dat al het mogelijke is gedaan om het milieu te ontzien.

"We zijn bij Grodan trots op het behalen van deze mijlpaal", aldus Hub Janssen, directeur van Grodan Benelux & France. "Het behalen van Milieukeur op onze steenwolmatten sluit volledig aan bij onze bedrijfsfilosofie waarbij, naast de kwaliteit van onze producten en rentabiliteit van onze klanten, zorg voor de mens en het milieu hoog op de agenda staan. Grodan vertaalt dit in het aanbieden van duurzame oplossingen voor de tuinbouw in combinatie met uitgebreide service voor de gebruikers."

De criteria in detail De belangrijkste eisen
waaraan substraat met Milieukeur moet voldoen zijn een uitgebreid milieuzorgsysteem bij de productie van het substraat (bij Grodan geborgd door het ISO 14001 certificaat) en een hergebruik van minimaal 75% na de teelt. Het hergebruik dient georganiseerd te worden door de producent en dient voldoende hoogwaardig te zijn. Per substraattype is aangegeven, wat onder voldoende hoogwaardig hergebruik wordt verstaan. Voor alle substraten geldt daarom dat de functionele kwaliteit van evident belang is voor het milieu-effect van de teelt op substraat. Grodan heeft op dit gebied aangetoond te voldoen aan de gestelde eisen door te beschikken over het ISO 9001 certificaat.

Grodan Grodan Benelux & France is onderdeel van
Rockwool/Grodan b.v., dat marktleider is op het gebied van steenwolsubstraten. In de Nederlandse en Belgische markt zijn door vele tuinders al tal van belangrijke stappen gezet om het milieu zoveel mogelijk te ontzien, zoals bijvoorbeeld gesloten teeltsystemen met recirculatie van water- en meststoffen, optimalisatie van energiegebruik door warmtekrachtkoppelingen en schermen, biologische bestrijding, en wat al niet meer. Milieukeur voor substraat is dan een logische volgende stap voor een marktgerichte tuinder die 'duurzaam' wil produceren.

Milieukeur Milieukeur is het keurmerk
voor milieukwaliteit in Nederland. Vertegenwoordigers van overheid, producenten-, detailhandel-, consumenten- en milieuorganisaties zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van de Milieukeurcriteria. Hierdoor kunnen producten met Milieukeur rekenen op een breed maatschappelijk draagvlak en het geeft bovendien de zekerheid dat producten met Milieukeur beter zijn voor het milieu. Milieukeur staat nog niet op alle producten maar het worden er wel steeds meer. Momenteel is Milieukeur te vinden op diverse producten van keukens tot kantoorartikelen en van aardappelen, aardbeien en kamerplanten tot meststoffen.

Den Haag, 15 maart 2001


- Noot voor de redactie/