PERSMEDEDELING ONDERWIJSBOND CNV

Zoetermeer, 16 maart 2001

Deze week in Schooljournaal 9

Onderwijsbond CNV tegen ondernemingsraad in onderwijs Invoering van de Wet op de Ondernemingsraden is slecht voor de medezeggenschap van het onderwijspersoneel, maar ook voor die van ouders en leerlingen. Dat zegt de Onderwijsbond CNV in een reactie op het plan van minister Hermans om de Wet op de Ondernemingsraden te introduceren in het voortgezet onderwijs en de bve-sector. De Onderwijsbond CNV opteert voor aanpassing van de Wet Medezeggenschap Onderwijs.

Personeel, ouders en schoolbestuurders eensgezind in actie Nog nooit in de Nederlandse onderwijsgeschiedenis is er zo verregaand gebroederlijk actie gevoerd door werkgevers, werknemers en deelnemers in het onderwijs als in de afgelopen week. Schoolbesturen die zelf hun personeel oproepen tot staken, ouders die hun kinderen thuishouden en leraren die het werk neerleggen. Massaal is gehoor gegeven aan de oproep van achttien onderwijsorganisaties, waaronder de Onderwijsbond CNV, om concreet steun te verlenen aan de eis om met grootscheepse investeringen het onderwijs in de komende jaren op te knappen. Zie ook www.investereninonderwijs.nl

Fors geld voor verlaging werkdruk

*Eerst de werkdruk omlaag!* roept Willem Vonk, rector van het Citycollege St. Franciscus in hartje Rotterdam. Deze school voor havo en vwo zou fors meer geld krijgen als het kabinet over de brug komt met 12 miljard in vijf schooljaren.
Leraren fatsoenlijk laten werken
Als de politiek meegaat in het meerjarig investeringsplan van zeventien onderwijsorganisaties, kunnen de zeven scholen van de stichting Katholiek basisonderwijs Zeist en omstreken samen 4,5 miljoen gulden in vijf jaar verdelen. De stichting heeft het plan al klaarliggen. Veel geld gaat er naar extra handen in de school, zodat directeuren en leraren weer aan hun echte werk toekomen. *Zorg dat leraren fatsoenlijk kunnen werken!*

Docent sleutelfiguur bij kwaliteit hbo
Studenten die gevraagd worden met ideeën te komen voor verbetering van de opleiding. Docenten en studenten die samen practica, leergroepen en colleges evalueren. Het aanstellen van een speciale coördinator voor kwaliteitszorg. Dit zijn concrete manieren om de kwaliteit van de hogescholen op te schroeven. Dat is nodig, nu minister Hermans een keurmerk-systeem in het hoger onderwijs wil, vanwege de invoering van nieuwe afstudeertitels bachelor en master. Met dat keurmerk moet de kwaliteit van het hoger onderwijs gemeten worden. Elke hogeschool is zelf verantwoordelijk voor die kwaliteit.

Het eerste artikel is integraal op de website van de Onderwijsbond CNV opgenomen: www.ocnv.nl

Voor nadere informatie:
Kees van Kortenhof, (079) 320 20 40, gsm 06 53 20 47 36