Centrum voor Arbeidsverhoudingen

ABVAKABO FNV

Onderhandelaars-akkoord CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen (16 maart) De vakbonden hebben vanochtend een onderhandelaarsakkoord afgesloten met Arcares, de werkgevers in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen. De CAO geldt voor 200.000 werknemers en is de eerste grote CAO in de zorgsector in 2001.

ABVAKABO FNV, CFO (CNV-bond) en FHZ zijn tevreden over het resultaat en gaan het akkoord met een positief advies voorleggen aan de leden. Het akkoord kan volgens de bonden een bijdrage leveren aan het oplossen van de forse arbeidsmarktproblemen in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen. Daartoe zijn goede afspraken gemaakt op het gebied van loonontwikkeling, de positie van leerlingen, loopbaanbeleid en arbeid en zorg.

Hoofdlijnen akkoord
o De CAO heeft een looptijd van vijftien maanden: van 1 januari 2001 tot en met 31 maart 2002.
o De salarissen stijgen per 1 januari 2001 met 4 procent. o De eindejaarsuitkering wordt stapsgewijs omgezet in een 13e maand. In 2001 stijgt de eindejaarsuitkering van 0,9 naar 3 procent. Daarvan wordt 0,5 procent gekoppeld aan afspraken tussen de ondernemingsraad en de instellingswerkgever over de terugdringing van het ziekteverzuim en verbetering van de arbeidsomstandigheden.
o De positie van leerlingen wordt verbeterd: lestijd (tot een maximum van 208 uur per jaar) wordt doorbetaald. Dit betekent een gemiddelde salarisstijging van 12 procent voor leerlingen. Ook de rechtspositie van leerlingen wordt verbeterd t.a.v. de kwaliteit van de werk- en praktijkbegeleiding.
o Op het terrein van loopbaanbeleid zijn goede afspraken gemaakt over individueel loopbaanadvies (een keer per vijf jaar), scholingsplannen, een proef voor een POP: persoonlijk ontwikkelingsplan, en de verplichting voor instellingen om tenminste 1 procent van de loonsom aan te wenden voor het scholingsbudget.
o Ten aanzien van functiedifferentiatie is afgesproken dat er een onderzoek komt naar de behoefte aan MBO- en HBO-functies (niveau 4 en 5). Ook moet de werkgever streven naar een evenwichtige opbouw van functies op de verschillende functieniveaus en de daarbij passende kwalificatieniveaus.
o De zeggenschap voor werknemers over de werktijden wordt verbeterd door een systeem van werklastbeheersing. Ook worden knelpunten in de frequente last-minute roosterwijzigingen aangepakt. o Er komt een aparte CAO Arbeid en Gezondheid (behorende bij de CAO V&V) waarin onderwerpen zijn uitgewerkt over werklastbeheersing, ziekteverzuim/arbeidsongeschiktheid, terugdringing van tilhandelingen met 30 procent in drie jaar, regelingen rond seksuele intimidatie, agressie en geweld en periodieke tevredenheidsonderzoeken onder werknemers.

ABVAKABO FNV, CFO (CNV-bond) en FHZ vinden de afspraken een goed antwoord op de grote problemen in de sector. De bonden leggen het resultaat over een aantal weken voor aan hun leden.