Volksunie

Behoud onafhankelijkheid De Tijd goede zaak (16/03/01)

De beslissing van het Vlaams Economisch Verbond om zijn aandelen in De Financieel-Economische Tijd niet te verkopen, is goed nieuws.

Een mogelijke overname door een andere Vlaamse dagbladuitgever dreigde de diversiteit en de pluriformiteit van de dagelijkse gedrukte informatie, een essentieel gegeven in een democratie, in het gedrang te brengen.

Dergelijke overname zou kunnen leiden tot een oligopolie of een dermate grote machtsconcentratie dat een daadwerkelijke mededinging op de Vlaamse markt op significante wijze wordt belemmerd. Dit zou des te erger zijn nu het hier niet gaat om zomaar een product, maar om een noodzakelijke informatieve bijdrage in een pluralistische democratische samenleving.

Het aantrekken van kandidaat-investeerders in De Tijd, met het VEV als blijvende referentieaandeelhouder, biedt perspectief op het voortbestaan van deze kwaliteitskrant.

Het doemscenario van de verschraling van het gedrukte informatieve aanbod is afgewend. Er zijn garanties dat de redactie, met een stevige reputatie, haar onafhankelijkheid behoudt.

Auteur:
Kamerfractie
Geert Bourgeois, VU-kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be