Politiebericht Friesland: Friesland 16-03-2001 Politieberichten van 16/3 (07.00 tot 13.00 uur)

Appelscha: mishandeling
Donderdag omstreeks fietste een 76-jarige inwoner van Appelscha over de Oude Willem in de richting Wateren. Halverwege werd de fietser aangesproken door een jongeman, die hem de weg vroeg richting Smilde. De fietser wees de jongeman de weg, die daarop de fiets van de man wil pakken. Hierop trok de man de fiets weg. De jongen pakte daarop een stok en sloeg de man daarmee. De man kon de slagen afweren door zich met de fiets te beschermen. Hij kon echter niet voorkomen dat hij een klap op z`n hoofd kreeg. Twee dames bleven op een afstand staan kijken en ondanks hulpgeroep van de man durfden de vrouwen geen hulp te bieden. Op dat moment kwam de boswachter aanrijden, die tussenbeiden kwam en de jongeman, die spijt betuigde, meenam in zijn auto. Wanneer de auto op een gegeven moment stopt, springt de jongen uit de auto en verdwijnt. Het signalement van de jongen: leeftijd tussen 16 en 18 jaar, sprak Nederlands, donkerblond kort haar, droeg een beige jack en een lichte beige broek. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Franeker: inbraak sportkantine
Afgelopen nacht werd ingebroken in de sportkantine van de sportclub `Franeker` aan het Jan Rodenhuisplein. Een ruit van de kantine werd vernield. Voor zover nu is na te gaan, werd er niets weggenomen. Een 27-jarige inwoner van Franeker heeft namens de sportclub aangifte gedaan.

Harlingen: vernielingen politiebureau
Vrijdag omstreeks 03.00 uur werden de politiemensen op het bureau Harlingen aan de Kimswerderweg opgeschrikt door een hevige explosie, die gepaard ging met een lichtflits. Onderzoek wees uit dat vermoedelijk een soort vuurwerkbom in de vensterbank tot ontploffing was gebracht. De vensterbank werd vernield. Verder bleek dat het rooster voor de voordeur omhoog was gezet en de intercom aan de voorzijde van het bureau was vernield. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op.

Joure: vrachtwagen in brand
Donderdag omstreeks 18.50 uur werd op de vluchtstrook van de Rijksweg A 6 onder Joure een vrachtwagencombinatie aangetroffen, waarvan het achterste gedeelte in brand stond. De chauffeur, een 35-jarige inwoner van Nieuw-Buinen had de combinatie aan de kant gezet. De achterrem was vastgelopen, waardoor de schijfremmen oververhit waren geraakt en in brand vlogen. De brandweer Sint Nicolaasga heeft het brandje geblust. De schade bleef beperkt. De combinatie was geladen met 40 ton betontegels, die zijn overgeladen, waarna de vrachtwagen is weggesleept. Het verkeer werd over één rijstrook geleid en ondervond nagenoeg geen hinder.

Sneek: dealers aangehouden
Door de politie Sneek zijn op 13 en 14 maart invallen gedaan in twee woningen, respectievelijk aan de Jan van Nassaustraat en de Eeltje Halbertsmastraat. De invallen vonden plaats naar aanleiding van klachten van omwonenden, dat uit de woningen gedeald zou worden.

Bij de inval in de woning aan de Jan van Nassaustraat werden de beide bewoners, een man van 51 jaar en een vrouw van 24 jaar, aangehouden. In de woning werden geen verdovende middelen aangetroffen. De beide verdachten werden overgebracht naar het bureau. Het bleek dat zij gelegenheid hadden gegeven om vanuit de woning verdovende middelen te verkopen. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De beide verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Bij de inval op 14 maart in de woning aan de Eeltje Halbertsmastraat werd de 27-jarige bewoonster, alsmede een 25-jarige man aangehouden. De vrouw had de woning langere tijd ter beschikking gesteld voor het verkopen van verdovende middelen. Tijdens het onderzoek in de woning werden 7 bolletjes heroïne en een aanzienlijk geldbedrag aangetroffen en in beslag genomen. Tevens werd een fiets in beslag genomen die van diefstal afkomstig bleek te zijn. De vrouw is inmiddels weer in vrijheid gesteld. De man, die vanuit de woning dealde is op 16 maart voorgeleid en zit nog vast. De politie Sneek sluit niet uit dat de komende tijd nog meerdere aanhoudingen zullen volgen.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272