Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht Ministerraad
16 maart 2001

KABINET: MAATREGELEN TEGEN MILIEUGEVAARLIJKE STOFFEN

Het kabinet heeft ingestemd met de Strategienota omgaan met stoffen (SOMS). Met de nota wordt beoogd zorg te dragen voor een zodanig veilig gebruik van stoffen, dat mens en milieu geen of verwaarloosbare risico's lopen. Het beleid richt zich op alle fasen van de levenscyclus van chemisch product via (consumenten-) producten naar afval en hergebruik. Ook in de werkomgeving dienen veiligheids- en gezondheidsrisico's als gevolg van beroepsmatig gebruik van stoffen te worden geminimaliseerd.

Minister Pronk (VROM) zal de nota op korte termijn aan de Tweede Kamer sturen.

Bij de uitvoering van SOMS wordt van het bedrijfsleven een omvangrijke en actieve rol verwacht. Het moet ervoor zorgen dat uiterlijk in 2004 alle in Nederland verkrijgbare stoffen zijn voorzien van een geverifieerd stofprofiel (via een zogenaamde `quick scan' waarin een stof of product op een aantal gevaarsaspecten is doorgelicht) en zijn ingedeeld in een van de vijf gevarencategorieën. Tevens zullen producenten en gebruikers van deze stoffen direct de bij de categorie behorende beheersmaatregelen moeten nemen ter voorkoming van gevaar of risico voor mens en milieu. Uiterlijk in 2010 moeten alle potentieel gevaarlijke stoffen zijn voorzien van aanvullende gegevens en zo nodig een risicobeoordeling. In 2015 zal het bedrijfsleven alle in ons land gebruikte stoffen hebben voorzien van basisinformatie, eventueel met risicobeoordeling.

Belangrijke nieuwe elementen in het voorgestelde beleid zijn:
- implementatie van het voorzorgsprincipe;

- het openbaar beschikbaar zijn van stof- en productinformatie;
- invulling van de ketenverantwoordelijkheid (actieve communicatie over stoffen en producten binnen de keten);

- het niet meer gebruiken van stoffen en producten met onaanvaardbaar gevaar en risico;
- geen toepassingen van gevaarlijke stoffen in consumentenproducten en het zo weinig mogelijk gebruik van die stoffen in industriële toepassingen;
- streven naar beëindiging van emissies van milieugevaarlijke (persistente, bioaccumulerende, toxische) stoffen binnen één generatie, uiterlijk in 2020.

RVD, 16.03.2001