PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING
VERGADERING VAN 16 MAART 2001
IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht der overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

Vorig jaar besliste de Vlaamse regering om de viering van de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap voortaan meer eigentijds en kwalitatief in te vullen, vanuit de ambitie om van 11 juli een echt feest te maken voor de hele Vlaamse Gemeenschap. Zij wou ook meer structuur en transparantie brengen in de organisatie en subsidiëring van de centrale evenementen en van allerhande gemeente-lijke en lokale evenementen. De Vlaamse regering ver-trouwt de coördinatie en organisatie toe aan de vzw 11-Daagse Vlaanderen-Europa, die sinds 1995 gegroeid is als een initiatief om de beleving van de Vlaamse feestdag te activeren en te actualiseren via een meerdaags activi-teitenproject rond 11 juli, en sluit daartoe met deze vzw een convenant af voor 2001. De vzw ontvangt voor haar activiteiten een subsidie van 20 miljoen fr.


* * *

Tijdens de tweede helft van dit jaar neemt België het voorzitterschap van de Europese Unie waar. Voor het eerst wordt ook van de deelstaten een belangrijke bijdrage verwacht voor de invulling en organisatie van dit voorzitterschap. Zo onder meer neemt Vlaanderen het voorzitterschap van twee formele ministerraden op zich (Onderwijs & Jeugd, en Toerisme), evenals het voorzitterschap van een informele ministerraad Cultuur, en organiseert het drie ministeriële vergaderingen. Vlaanderen kan op deze wijze niet alleen wegen op de Europese agenda, en krijgt bovendien een unieke gelegenheid om de positie en mogelijkheden van deelstaten met wetgevende bevoegdheden in de Europese Unie en van Vlaanderen in het bijzonder aan te tonen. Voor de organisatie en ondersteuning is in de Vlaamse begroting een bedrag van 200 miljoen fr. (4.957.000 ¤) voorzien. De Vlaamse regering keurt nu een voorstel voor de concrete besteding en verdeling van dit budget goed. Ook een voorstel van regeling van het talenregime voor de activiteiten die Vlaanderen tijdens het EU-voorzitterschap organiseert, wordt goedgekeurd.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering stemt principieel in met het voorontwerp van decreet tot goedkeuring van het verdrag tussen België en het Verenigd Koninkrijk inzake het ver-voer van aardgas via een pijpleiding tussen beide landen. Het besluit zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Ingaand op een suggestie van het Rekenhof beslist de Vlaamse regering tot een aanpassing van art. 83 van het KB van 5/7/1963 betreffende de sociale reclassering van mindervaliden. De wijziging heeft tot doel te vermijden dat de voorzieningen voor minder-validen afgeschreven en veelal nutteloos geworden roerende (uitrustings)goederen enkel en alleen in stock houden omdat ze anders de sub-sidie dienen terug te betalen. Voor de vervreemding van onroerende goederen moet bij de vervreemding wel nog tel-kens de voorafgaande toestemming van de minister gevraagd te worden.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot aanpassing van de reglementering inzake het gezondheidsbeleid, met het oog op de definitieve invoering van de euro begin 2002. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

Het Podiumkunstendecreet voorziet voor de kunstencentra een overgangssubsidiëring voor de eerste helft van 2001. Daarvoor is een budget van 96,4 miljoen fr. voorzien. De Vlaamse regering keurt de verdeling van deze overgangs-subsidie over tien kunstencentra goed. Het Kaaitheater en Vooruit ontvangen elk 20,85 miljoen fr. (516.652 euro), WCC Zuiderpershuis 10,4 miljoen fr. (258.326 euro), De Werf en Monty elk 7,8 miljoen fr. (193.804 euro), Limelight, Nieuwpoorttheater en Stuc elk 6,8 mil-joen (167.995 euro), en De Kopergieterij en Villanella elk 4,2 miljoen fr. (103.235 euro).


* * *

Het Podiumkunstendecreet voorziet voor de organisaties voor dans een overgangssubsidiëring voor de eerste helft van 2001. Daarvoor is een budget van 60,3 miljoen fr. voorzien. de Vlaamse regering keurt nu de verdeling van deze overgangssubsidie goed. Rosas ontvangt 20,8 miljoen fr. (515.406 euro), Ultima Vez en Les Ballets C. de la B. elk 10,4 miljoen fr. (257.703 euro), Klapstuk en De Beweeging elk 7,3 miljoen fr. (180.422 euro), en Dans in Kortrijk 4,15 miljoen fr. (103.141 euro).


* * *

De Vlaamse regering keurt de algemene werkingssubsidies voor het seizoen 2000-2001 voor de theatergezelschappen goed, voor een totaalbedrag van 735,45 miljoen fr. (18.220.000 ¤). Compagnie de Koe krijgt 12,85 miljoen fr. (318.774 ¤), De Onderneming 12,35 miljoen fr. (306.023 ¤), De Vieze Gasten 12,85 miljoen fr. (318.774 ¤), De Zwarte Komedie 10,2 miljoen fr. (252.469 ¤), Westvlaams Theater Antigone Kortrijk 20,5 miljoen fr. (510.038 ¤), Arca 27,8 miljoen fr. (688.552 ¤), Theater Malpertuis 25,7 miljoen fr. (637.548 ¤), Mechels Minia-tuur Teater 44,2 miljoen fr. (1.096.582 ¤), Nieuw Ensem-ble RaamTeater en Toneelproducties De Tijd elk 30,85 mil-joen fr. (765.057 ¤), Troubleyn 25,7 miljoen fr. (637.548 ¤), Blauwe Maandag Compagnie 51,45 miljoen fr. (1.275.096 ¤), KNS Het Toneelhuis en NTG elk 52,7 miljoen fr. (1.306.973 ¤), KVS 59,15 miljoen fr. (1.466.360 ¤), Alibi 9,25 miljoen fr. (229.517 ¤), Het Paleis-KJT 48,35 mil-joen fr. (1.198.590 ¤), De Maan Figurentheater Mechelen 9,75 miljoen fr. (242.268 ¤), Speeltheater 27,8 miljoen fr. (688.552 ¤), Teater Taptoe 13,35 miljoen fr. (331.525 ¤), en Teater Stekelbees (roepnaam Victoria) 25,7 miljoen fr. (637.548 ¤). Het Gevolg, De Korre, Needcompany, Toneelspelersgezelschap Stan, Theater Zuidpool-RVT en Blauw Vier ontvangen elk 20,5 miljoen fr. (510.038 ¤), en Dito'Dito krijgt een startkrediet van 7,7 miljoen fr. 191.264 ¤).


* * *

De Vlaamse regering keurt de subsidies goed die voor het werkjaar 2001 toegekend worden voor sociaal-artistieke projecten. Het totale subsidiebedrag van 55,5 miljoen fr. (1.363.410 ¤) wordt op basis van het advies van de daartoe aangestelde adviescommissie verdeeld over 24 pro-jecten.


* * *

Mevr. Maria Matthé en de hh. Hugo Weckx, Kristiaan De Nys, Stefan Cornelis en Gert Van der Eeken worden aangesteld als afgevaardigden van de Vlaamse regering in de Raad van Bestuur van de KVS in Brussel.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering beslist principieel om gedurende drie jaar een project individuele trajectbegeleiding in het deeltijds beroepssecundair onderwijs op te zetten, om te voorkomen dat de betrokken jongeren voortijdig afhaken. Aan de centra voor deeltijds beroepssecundair onderwijs zullen extra uren-leraar toegekend worden voor persoon-lijke begeleiding van de jongeren, waarbij gepoogd wordt de bestaande mogelijkheden optimaal te benutten teneinde een betere toegang tot de arbeidsmarkt te verzekeren. Over dit besluit zal nog onderhandeld worden met de vak-bonden en in het overkoepelend onderhandelingscomité voor het vrij gesubsidieerd onderwijs.


* * *

Mevr. Geertrui De Ruytter wordt vast benoemd als navorser bij de afdeling Beleidscoördinatie van het departement Onderwijs.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening wordt dhr. Jan Hammenecker aangesteld in de hogere functie in de graad van adjunct-leidend ambtenaar voor de functie van commercieel directeur.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering drie uitvoeringsbesluiten bij het MAP 2 definitief goed.

Op voorstel van Vlaams minister Johan SAUWENS :

Met het oog op de definitieve invoering van de euro begin 2002 beslist de Vlaamse regering principieel tot omzet-ting van franken in euro's en aanpassing van de afron-dingsregels in de decreten op het Gemeentefonds, het Provinciefonds, het Investeringsfonds en het Sociaal Impulsfonds. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse bouwmeester krijgt op basis van het besluit van 5/5/2000 tot aanwijzing van de werken, handelingen of wijzigingen van algemeen belang waarvoor vooroverleg met de Vlaamse bouwmeester vereist is, vrij veel aanvragen voor vooroverleg te behandelen waar zijn inbreng weinig zin heeft. Bij wijze van administratieve vereenvoudiging beslist de Vlaamse regering principieel hem hiervan deels te ontslaan, zodat hij zich meer kan toeleggen op de grootste projecten, waar zijn inbreng relevanter is. Concreet wordt de verplichte consultatie ingevoerd voor gebouwen vanaf 10.000 m2 in plaats van 1000 m2. Het nieuwe besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist een voorstel van definitieve wijziging van het gewestplan Mechelen op het grondgebied van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek voor advies voor te leggen aan de Raad van State.


* * *

Het nieuwe Decreet Ruimtelijke Ordening bevat een verval-regeling voor gemeentelijke plannen van aanleg die dateren van vòòr het gewestplan of van vòòr gewestplan-wijzigingen die betrekking hebben op hetzelfde grond-ge-bied als de betrokken plannen. Ter uitvoering van deze vervalregeling keurt de Vlaamse regering nu, op voorstel van de betrokken gemeenten, besluiten goed tot behoud van gemeentelijke plannen van aanleg of delen van gemeente-lijke plannen van aanleg. Ze hebben betrek-king op de gemeenten Gent, Malle, Duffel, Balen, Sint-Genesius-Rode, Diest, Londerzeel, Wielsbeke, Wevelgem, Izegem, Waregem en Zaventem. Ze neemt er akte van dat de gemeenten Zout-leeuw, Galmaarden, Schelle en Aartselaar niet beschikken over gemeentelijke plannen van aanleg die dateren van voor het gewestplan of van een gewestplanwij-ziging.


* * *

De Vlaamse regering beslist, na een openbaar onderzoek, tot definitieve aanvullende vaststelling van het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse. De aanvullende vastlegging heeft betrekking op een perceel in Sint-Genesius-Rode waarvoor een aanvulling van het gewestplan door de Raad van State was vernietigd omdat een te lange tijd verlopen was tussen het oorspronkelijke ontwerp-gewestplan (van 1974) en de inmiddels gewijzigde omstandigheden en wet-geving. Het gaat om een waardevol bebost perceel dat deel uitmaakt van een groter geheel met natuurgebied, reservaat- en parkgebied.


* * *

Na advies van de Vlaamse Mediaraad en de Raad van State stemt de Vlaamse regering definitief in met het besluit dat de ontvankelijkheidsvereisten bepaalt waaraan aanvra-gen tot erkenning als telewinkelomroep moeten voldoen.


-----
einde

-----