Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Kustwachtcutter Poema

Groot aantal vermisten voor de kust van Sint Maarten

16-03-2001

Gisteren (15 maart) omstreeks 10.00 uur kwam bij de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba (NA&A) de melding binnen dat er een groot aantal mensen te water waren geraakt op ongeveer 1,5 mijl ten zuidwesten van Sint Maarten. De melding kwam van twee drenkelingen die door een passerende vissersboot uit het water waren gehaald.

Volgens informatie van de drenkelingen zouden er nog zesendertig mensen in het water liggen. Hierop werd door de Kustwacht NA&A de omliggende scheepvaart gewaarschuwd en de Kustwachtcutter Poema en een inshore vaartuig naar locatie gestuurd. Een aantal kleine vaartuigen van de Simpson Bay Yacht club was samen met de kustwachteenheden snel ter plaatse. De Kustwachtcutter Poema heeft de coördinatie ter plaatse op zich genomen en vond samen met de andere eenheden als spoedig een aantal levenloze lichamen. Tot op heden zijn zeventien lichamen uit het water gehaald. Het betreft hier zowel mannen als vrouwen. Afgaande op de verklaringen van de twee geredde drenkelingen zouden er dus nog negentien personen vermist worden.

De reddingsactie vindt plaats in het verantwoordelijkheidsgebied van de Fransen te Sint Maarten. De coördinatie heeft in de eerste uren van de ramp plaats gevonden vanuit het Rescue Coordination Centre te Curaçao. Bij de zoekactie zijn momenteel een groot aantal eenheden betrokken vanuit zowel Frankrijk, Verenigde Staten (Puerto Rico) en de Nederlandse Antillen. In totaal zijn zon twaalf helikopters en een zestal schepen naar de vermisten op zoek. Het Franse Korvet L Her is momenteel ter plaatse en heeft de coördinatie van de Kustwachtcutter Poema overgenomen.

Het scheepje waarvan de vermisten afkomstig zijn is inmiddels teruggevonden. Het betreft hier een houten open boot geregistreerd te Sint Maarten.