Gemeente Leiden

Nieuwe fietsenstalling Stationsplein zomer 2002 gereed

Gratis fietsen parkeren bij het station

BOUWEN EN WONEN - De gemeente bouwt een nieuwe fietsenstalling bij het centraal station met plaats voor meer dan tweeduizend fietsen. Volgende week beginnen de voorbereidingen van de bouw. De stalling moet tegen de zomer van 2002 gereed zijn.

Dagelijks staan circa 1800 fietsen rond het station geparkeerd. De nieuwe fietsenstalling maakt aan deze drukte een einde. De stalling is overdekt en biedt voldoende ruimte om het huidige aantal fietsen te bergen. De stalling is bovendien gratis. Voor de bouw moeten de fietsen van hun huidige plaats voor het station verhuizen naar vier tijdelijke locaties.

'High-tech'
De nieuwe standplaats voor de taxi's, die nu aan de LUMC-zijde van het station staan, komt op het dak van de fietsenstalling. Dit dak bestaat uit een lichtdoorlatende plaat zodat de stalling van het daglicht kan profiteren. De gemeente koos voor een 'high-tech' ontwerp van het Delftse architectenbureau CePeZed. CePeZed ontwierp in Leiden eerder het opmerkelijk vormgegeven gebouw van het Centre for Human Drug Research in het Bio Science Park.
Fietsenstalling en taxipalet komen aan de stadszijde van het centraal station schuin tegenover de hoofdingang. Ze zijn beide goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. De voorbereiding van de bouw begint volgende week. Eerst worden kabels en leidingen verlegd, daarna gaat het werk echt van start. De bouw neemt zeker een jaar in beslag. Na voltooiing van deze nieuwe fietsenstalling, beginnen de NS met de opknapbeurt en uitbreiding van hun stalling.

Nieuwe stap
De bouw van de nieuwe fietsenstalling en taxistandplaats is een nieuwe stap in het Leiden Centraal Project. Met een tunnel onder het plein en een nieuw station ging in de jaren negentig de grote opknapbeurt van het Leidse stationsgebied van start. Aan de LUMC-zijde van het station werkt ook het Leids Universitair Medisch Centrum aan een ingrijpende renovatie van het ziekenhuisterrein.
De resultaten van deze grootschalige renovatie worden stapsgewijs zichtbaar. Eén van de veranderingen in het Stationsgebied is het elektronisch gestuurde busstation. De nieuwbouw van de Sociale Verzekerings Bank naast het station en het Leidse Hoofd (kantoorruimte) en De Kijker (appartementen) zijn zichtbare resultaten in de ontwikkeling van het gebied. De sloop van het voormalige universiteitspand tegenover het station is vrijwel afgerond zodat ook hier de nieuwbouw kan beginnen. Er komt een complex van winkels, kantoren en 75 luxe appartementen.

Disco
Daarmee is het voorlopig nog niet gedaan in Leiden Centraal. In de U-bocht tussen Rijnsburgerweg en Schipholweg krijgt de dienst Sociale Zaken van de gemeente nieuwe kantoorgebouwen. Verder wil de gemeente uitgaansvoorzieningen als een bioscoop en een disco bouwen langs het 'Alphense Spoor'. Hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Naast het viaduct bij het belastingkantoor moet een kantoortoren komen.

Waar kan ik mijn fiets nu kwijt?
Gedurende de bouw van de ondergrondse fietsenstalling moeten de fietsen die nu voor het station staan, tijdelijk op een andere plek neergezet worden. Rond het station zijn vier alternatieve locaties aangewezen die herkenbaar zijn aan twee hoge masten met daarop een fiets. Deze tijdelijke stallingen staan ook aangegeven op een informatiebord voor het station.

De alternatieve locaties liggen op de volgende plaatsen:
- de 'driehoek' op de Stationsweg (850 plaatsen)
- aan de LUMC-zijde van het station (240 plaatsen)
- nabij de Joop Walenkamptunnel tussen het busstation en het LUMC (550 plaatsen)

- in de U-bocht tussen de Rijnsburgerweg en de Schipholweg (225 plaatsen)

Fiets verhuist
De verhuizing gebeurt in drie fasen. Vanaf 30 maart worden de locaties aan de Stationsweg en LUMC-zijde in gebruik genomen, vanaf eind april volgen de plaatsen bij de Joop Walenkamptunnel en vanaf medio mei de U-bocht. Medio mei moeten alle fietsen definitief van de huidige stallingsplaats voor het station zijn verdwenen. Onder meer met een sticker op het zadel en een informatiezuil voor het station worden de fietsers op de hoogte gesteld van de veranderingen. In het kader van het beleid 'Fiets Fout = Fiets Weg' worden fietsen die buiten de beugels zijn neergezet, meegenomen naar het opslagcentrum aan de Oude Vest 215. Daar kunnen ze op maandag (12.00-13.00 uur) en donderdag (19.30-20.30 uur) op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en de sleutel van het slot worden afgehaald.

Een impressie van de fietsenstalling en taxistandplaats die komend jaar voor het station zal verschijnen. Bureau Marque's.