Volksunie

Belgische regering over ethiek en mensenrechten: luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden (16/03/01)

De huidige federale regering heeft de mond vol over een ethisch beleid. Minister Michel is terzake al lang de zelfverklaarde kampioen. Verleden week nog stelde minister Van den Bossche - op vraag van de VU trouwens - dat bedrijven, én hun leveranciers en onderaannemers, die voortaan willen meedingen naar grote overheidsopdrachten moeten voldoen aan ethische normen.

Op 19 februari jl. deelde het Israëlisch bedrijf Israel Aircraft Industries (IAI) triomfantelijk mee dat een nieuwe Belgische bestelling in de wacht werd gesleept voor simulatieapparatuur voor vliegtuigen ter waarde van om en bij de 400 miljoen fr.. Vooreerst geldt dat dit bedrijf vroeger reeds in opspraak is gekomen met wapenleveringen aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika en aan Latijns-Amerikaanse militaire regimes. Daarenboven is de levering in strijd met, minstens de geest van, de wet van 1991 op de in-, uit- en doorvoer van militair materieel en daaraan verbonden technologie. Het is toch onverantwoord, zeker voor een regering die de ethiek hoog in het vaandel draagt, dat men geen wapentuig of technologie mag leveren aan landen waar de mensenrechten geschonden worden, maar dat men wel wapentuig van datzelfde land mag invoeren.

Reeds eerder interpelleerde VU-kamerlid Ferdy Willems omtrent de betwiste aankoop van Israëlische onbemande verkenningsvliegtuigjes. Toen betrof het een aankoop van 2,5 miljard fr. bij een consortium waar ook IAI deel van uitmaakte. In antwoord op een vraag van Ferdy Willems hieromtrent in de Commissie Buitenlandse Zaken antwoordde minister Michel op 10 januari jl.: () betreuren zowel de Belgische regering als onze partners van de Europese unie de schendingen van de mensenrechten door Israël in de Palestijnse gebieden (Verslag COM 352).

Indien het de regering menens is met haar ethisch beleid dient zij onmiddellijk de levering op te schorten. De Israëlische overheid treedt de mensenrechten op grote schaal met de voet. Dagelijks vallen Palestijnse slachtoffers onder Israëlische kogels, terwijl de regering het Palestijnse volk langzaam aan het wurgen is met een blokkade van de bezette gebieden. Het getuigt van een onmetelijke hypocrisie dat de federale regering enerzijds besliste 20 miljoen noodhulp toe te kennen aan Palestina, via Oxfam, en anderzijds de Israëlische wapenindustrie steunt met miljarden. De regering financiert zowel het voedsel van de modale Palestijn als de kogel die hem moet vellen.

Kamerlid Willems stelde omtrent de aankoop gisteren reeds een vraag aan minister Flahaut. Deze bevestigde de aankoop maar zoals gebruikelijk verwees hij voor het antwoord op het ethisch aspect en de politieke opportuniteit naar minister Michel, die zich eerstdaags aan een interpellatie mag verwachten. Minister Flahaut merkte terloops wel fijntjes op dat het voornemen van minister Van den Bossche voor Defensie enige problemen stelt.

Auteur:
Kamerfractie
Ferdy Willems, VU-kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be