Volksunie

EU discrimineert op grond van moedertaal (16/03/01)

Steeds meer wordt in advertenties van particulieren, van de Europese Commissie en andere EU-diensten, de uitdrukkelijke eis gesteld dat sollicitanten voor een vacante functie, Engels als moedertaal dienen te hebben. M.a.w. iemand die het Engels niet als moedertaal heeft, maar de taal perfect beheerst door scholing en/of ervaring, is al bij voorbaat uitgesloten van de functie. Het betreft hier dus discriminatie op grond van afkomst.

Bezorgd over deze nefaste evolutie wenste VU-volksvertegenwoordiger Danny Pieters van Minister Verwilghen te weten te komen of deze vorm van discriminatie strafrechterlijk en burgerrechterlijk kan gesanctioneerd worden.
Immers, vele particulieren en EU-gelieerde organisaties adverteren in België en vallen dus onder de toepassing van het Belgisch recht. Daarnaast was Pieters graag te weten gekomen of de Minister van Justitie van plan is tegen dit soort wantoestanden op te treden. Indien tegen deze discriminatie niet wordt opgetreden, kan binnenkort, naar analogie van de vereiste van het Engels, bijvoorbeeld in Vlaanderen en Nederland de vereiste van het Nederlands als moedertaal voor alle betrekkingen geëist worden. EU-burgers en allochtonen in het algemeen kan dan zonder enig probleem een job geweigerd worden, ongeacht hoe goed ze de Nederlandse taal beheersen. Zoiets is uiteraard even onwenselijk.

Het VU-kamerlid is verder van oordeel dat in het kader van het Jaar van de Taal en het Belgische Europees voorzitterschap de regering de enorme voortrekking van het Engels aan de kaak dient te stellen.

Jammer genoeg was minister Verwilghen gisteren niet aanwezig en kon de in zijn plaats opgetrommelde minister Reynders inhoudelijk niet op de gestelde vragen antwoorden. Daarom zal Danny Pieters deze vragen blijven herhalen tot hij een behoorlijk antwoord heeft gekregen. Alleen zo kan Pieters immers te weten komen of de regering bereid is om aan deze wanpraktijken paal en perk te stellen.

Auteur:
Kamerfractie
Danny Pieters, VU-kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be
http://www.volksunie.be/public/pages/visie/standpunten/pub_Persberichten_detail.asp?ID=857