Het Nederlandse Rode Kruis

16 Maart 2001

Vrouwen en oorlog

In oorlogstijd wordt geweld doelbewust en specifiek ingezet tegen vrouwen. Het is dus niet zo dat vrouwen "gespaard" of "ontzien" worden door strijdende partijen. Integendeel: zij worden onderworpen aan fysiek en vooral seksueel geweld onder meer om zo de gehele ethnische of sociale groep waartoe zij behoren te vernederen, af te schrikken en op de knieen te dwingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Internationale Comite van het Rode Kruis (ICRC).

Het ICRC is twee jaar geleden begonnen met een studie naar de gevolgen van gewapende conflicten voor vrouwen. De studie laat zien dat vrouwen mentaal en fysiek lijden door geweld dat specifiek tegen hen is gericht, maar ook door een gebrek aan veiligheid, door de afwezigheid van mannelijke familieleden en de gevolgen daarvan, en door een gebrek aan voedsel, hygiëne en medische zorg. Het rapport meldt bovendien dat vrouwen vaak 80 procent van het aantal vluchtelingen uitmaken. Het ICRC roept in het kader van Internationale Vrouwendag (8 maart) op tot respect voor het humanitair oorlogsrecht in het algemeen, en voor de naleving van artikelen ter bescherming van vrouwen in het bijzonder.
Het volledige rapport met aanbevelingen verschijnt dit jaar. Op de website van het ICRC staan de eerste bevindingen al vermeld.