Gemeente Enschede

Gemeente Enschede enthousiast over miljoenenbijdrage minister Van Boxtel voor verbetering van digitale dienstverlening De gemeente Enschede krijgt zes miljoen gulden van minister Van Boxtel van ICT voor verbetering van de digitale dienstverlening. Enschede is een van de drie gemeenten waar een volledig aanbod van elektronische overheidsdiensten tot stand moet komen. De rijksbijdrage van zes miljoen geldt voor een periode van drie jaren te beginnen in 2001. De gemeente Enschede is enthousiast over het aanbod van minister Van Boxtel en ziet deze financiële bijdrage als een duidelijke stimulans. Het biedt namelijk prima mogelijkheden om versneld de digitalisering van de dienstverlening uit te breiden en stevig voort te bouwen op de al lopende initiatieven.
Naast Enschede krijgen ook Den Haag en Eindhoven/Helmond financiële steun voor soortgelijke ict-projecten.

Minister Van Boxtel vindt dat de gemeente Enschede zich al vroegtijdig heeft onderscheiden door een zeer servicegerichte houding richting burgers als het gaat om elektronische dienstverlening via een digitaal loket. Bovendien heeft de gemeentelijke dienstverlening via internet een extra impuls gekregen als gevolg van de vuurwerkramp. Immers, meteen na die catastrofe werden slachtoffers, burgers en pers nauwkeurig geïnformeerd via de website van de gemeente Enschede. Volgens de bewindsman hebben deze ervaringen een uniek karakter en dat heeft mede geleid tot de keuze voor Enschede.
Binnenkort volgt overleg met het ministerie en de drie betrokken gemeenten over de nadere invulling van de nieuwe ict-activiteiten. Voordat met de uitvoering daarvan kan worden begonnen moet er eerst nog een convenant worden afgesloten.
In Enschede staat het gemeentelijk digitaal loket centraal. Verbetering in kwantiteit en kwaliteit staat daarbij voorop. Dat betekent onder meer dat meer bestaande producten digitaal, dus via het internet, verkrijgbaar komen. Ook wordt gekeken naar uitbreiding met nieuwe producten. De gemeentelijke digitale dienstverlening krijgt nader gestalte in het nieuwe Stadskantoor dat in mei in gebruik wordt genomen en verder in de verschillende servicecentra.

De gemeente Enschede is bereid haar kennis en ervaring op dit gebied te delen met andere plaatsen in de regio. Zo zou het mogelijk kunnen zijn om deze nieuwe digitale ontwikkelingen te introduceren in de Netwerkstad Twente (Almelo, Borne, Hengelo, Enschede). terug naar boven