CDA

Onderwijsdebat gaat meer om Paarse profilering dan inhoud

De grote woorden die Thom de Graaf en Ad Melkert hebben gesproken in de media zijn door de fractiegenoten in de Kamer niet herhaald. Daarmee lijkt het debat meer om beeldvorming en profilering te gaan dan echt om de inhoud.

Je kunt toch niet een dergelijke grote broek aan trekken en vervolgens geen ander voorstel hebben dan 'dat de minister op de goede weg is'. Minimaal moet duidelijk worden dat de 1 miljard structureel is en niet incidenteel. Ondersteunend personeel is nodig om te voorkomen dat de leraar niet bezig is met werkzaamheden zoals wc's schoonmaken en langer dan een vrijblijvend jaar. Maar de CDA-motie daarover wordt niet gesteund door de coalitie, noch de minister. Het is onbegrijpelijk dat Thom de Graaf in de Volkskrant vandaag durft te beweren dat het Paarse beleid niets met de problemen heeft te maken. Neem alleen al het beleid van generieke lastenverlichting. Dat heeft de marktsector een dusdanige impuls gegeven dat de arbeidsvoorwaarden daar onnavolgbaar werden voor de collectieve sector. Dat is toch echt een van de oorzaken van het personeelstekort.

Dat Thom de Graaf stelt dat een breuk leidt tot een verloren jaar lijkt de omgekeerde wereld: als het kabinet blijft zitten wordt dat een verloren jaar!