Gemeente Breda

16-03-2001

Grafmonument Nahuys van Burgst voorgedragen
Het college van burgemeester en wethouders heeft het grafmonument Nahuys van Burgst aangewezen als beschermd rijksmonument vanwege de bijzondere kwaliteit van het monument. Het monument verkeert momenteel in slechte staat.

Het in gietijzer uitgevoerde grafmonument van mr. C.J.W. Nahuys van Burgst bevindt zich op de begraafplaats Zuilen-Haagveld. Het monument is in 1832 ontworpen door de Bredase architect P. Huysers en heeft een belangrijke cultuurhistorische waarde als het gaat om de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur in het zuiden. Het grafmonument heeft kunsthistorische waarde als voorbeeld van het werk van de ijzergieterijen in de eerste helft van de 19e eeuw. Opvallend is de verzorgde detaillering en het reliëf.

Vooruitlopend op het onderzoek dat de commissie Welstand, Architectuur en Monumenten wil laten uitvoeren naar grafmonumenten, is het voorstel het grafmonument Nahuys van Burgst, dat van bijzondere kwaliteit is, nu voorrang te geven en op te nemen in het register van beschermde rijksmonumenten.

Breda, 15 maart 2001