PERSBERICHT

Hoevelaken, 16 maart 2001

mr. Pieter van Vollenhoven opent gerestaureerd Huis Sonneveld

Mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Nationaal Restauratiefonds heeft vandaag (16 maart) de officiële opening verricht van het gerestaureerde Huis Sonneveld in Rotterdam. Huis Sonneveld is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen.

Mr. Pieter van Vollenhoven wees er tijdens zijn toespraak in Rotterdam op dat er nog steeds onvoldoende geld is voor het restaureren van monumenten. Met name grootschalige restauraties gaan nu wegens geldgebrek niet door. Dit ondanks de speciale subsidieregeling voor deze kanjer-restauraties en de extra f 200 miljoen die het Kabinet hiervoor beschikbaar heeft gesteld. Staatssecretaris Van der Ploeg heeft dit bedrag eind januari verdeeld. Om alle ingediende subsidieaanvragen voor grote restauraties te kunnen honoreren is echter het dubbele nodig.

Het gerestaureerde en heringerichte Huis Sonneveld is een fraai voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Gebouw en interieur zijn zeldzaam gaaf bewaard gebleven. De inrichting is nog geheel in de toestand van 1933, het jaar waarin het huis door de architecten Brinkman en Van der Vlugt (Van Nellefabriek) werd opgeleverd. De Rotterdamse Stichting Volkskracht Historische Monumenten heeft het huis Sonneveld in 1997 gekocht en gerestaureerd. Sinds februari 1999 is samengewerkt met het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) aan de restauratie van het interieur van Huis Sonneveld. Op 24 maart aanstaande zal de museumwoning worden geopend als dependance van het NAi. Dan kan het publiek zelf komen kijken wat het betekende om anno 1933 in een hypermodern huis te wonen.



Noot aan de Redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer P.J.A. Baars van het Nationaal Restauratiefonds, telefoon (033) 25 39 229. Meer informatie over Huis Sonneveld vindt u op de website van het Nederlands Architectuurinstituut: www.nai.nl, of kunt u telefonisch verkrijgen bij de afdeling communicatie het NAi, telefoon (010) 4401200.

terug