FNV BONDGENOTEN

FNV: Vrijdag ruim 900 stakers klein metaal

Vrijdag ruim 900 stakers klein metaal

Voorzitter FNV Bondgenoten in Rotterdam

Vrijdag wordt een actieve dag aan het actiefront van de Metaal & Techniek sector. Zo'n 16 verschillende vestigingen van bedrijven liggen dan stil omdat de werknemers staken. Voorzitter van FNV Bondgenoten, Hans de Vries, zal in Rotterdam werknemers toespreken van zes vestigingen van GTI. De verwachting is dat daar zo'n 400 mensen het werk neerleggen. Ook in het noorden van het land (Groningen (200) en Leeuwarden (300)) gaan honderden werknemers niet aan de slag.

De bijeenkomst in Rotterdam begint rond 7.15 uur op de Sluisjesdijk 37 (havennummer 2110). Tegen 8.00 uur zal Hans de Vries het woord voeren. Na afloop van de actie aan de poort zullen de stakers zich registreren in het Feijenoord Stadion.

Actie-coördinator Rutger Meijer van FNV Bondgenoten vindt het bijzonder dat er op deze schaal gestaakt wordt: 'Zoals de actiebereidheid zich nu ontwikkelt in de sector is er sprake van een unicum. Voor het laatst werd in 1992 echt gestaakt in deze sector met veel kleine bedrijven waar mensen hun baas persoonlijk kennen. Dat ze nu in actie komen is alleen maar te verklaren omdat de rek eruit is bij mensen. Ze hebben vaak het gevoel geleefd te worden door het werk. Daarom is zeggenschap over werktijden zo'n hot item'.

Morgen wordt vooral bij GTI vestigingen het werk neergelegd. Meijer: ' GTI heeft het afgelopen jaar prachtige winsten geboekt en geeft ook aan dat door de krapte op de arbeidsmarkt de winstgroei wordt geremd. De sector heeft geen fantastisch imago en daar kan je door goede arbeidsvoorwaarden natuurlijk wel iets aan doen. Het gaat er vooral om dat er een moderne CAO komt met zeggenschap over werktijden, met scholingsmogelijkheden, met grenzen aan extreme werkuren en natuurlijk met een goede beloning'.

Tot nu toe geven de werkgeversorganisaties geen krimp. Zij willen alleen maar het eindbod, dat op 7 februari jl. op tafel is gelegd, toelichten. De bonden willen het eindbod van tafel omdat het veel te mager is. De leden hebben het ook afgewezen. De actiebereidheid is zeer groot. Deze week is bij ongeveer 40 bedrijven gestaakt. Volgende week wordt dat aantal zeker geëvenaard.

Woensdag 14 maart is er wel een eerste bedrijf geweest dat een protocol heeft getekend met de vakbonden. Daarmee krijgen de werknemers in dat bedrijf een goede CAO waarin ze al hun wensen terugzien. De werkgever heeft op die manier een staking kunnen voorkomen.