Provincie Limburg

LESPAKKET NEDERLAND SCHOON OVER ZWERFAFVAL

Milieugedeputeerde de Waal prijst initatief Stichting Nederland Schoon

EERSTE LESPAKKET NEDERLAND SCHOON OVER ZWERFAFVAL Op vrijdag 16 maart presenteert de Stichting Nederland Schoon een lespakket over zwerfafval voor het basisonderwijs getiteld Zwerfafval, mooi niet!. Op uitnodiging van milieugedeputeerde Constant de Waal biedt Marielle van Aggelen, directeur van Nederland Schoon, het eerste lespakket aan in Limburg, en wel aan Jan van Baal, directeur van basisschool Sint Martinus in Gronsveld.

In februari van dit jaar hebben alle basisscholen al een aankondiging gekregen dat het lespakket vanaf half maart beschikbaar is. Tot nu toe hebben maar liefst 440 basisscholen het lespakket besteld. Nederland Schoon overhandigt het eerste lespakket in Limburg, omdat Limburgers én Provincie al jaren actief zijn om het zwerfafval in de buitengebieden te bestrijden. Gedeputeerde De Waal onderstreept daarom het belang van dit lespakket: Zo leert de jeugd het goede voorbeeld te geven. De Waal zelf gaf begin deze week het voorbeeld door het oprichten van vijf zwerfvuilmonumenten in Limburg. Die monumenten, gevuld met zwerfvuil dat langs de weg wordt verzameld, zijn bedoeld om weggebruikers aan te spreken op hun milieugedrag. Bij elk monument laat De Waal op een gigantisch bord weten dat hij van dat afval schoon genoeg heeft. De Provincie steunt de aandacht voor het voorkómen van zwerfvuil, onder meer via reclamespotjes op L1 TV.

Snelle rapwedstrijd
Bij de overhandiging van het lespakket wordt tevens het startschot gegeven voor een rapwedstrijd over zwerfafval voor scholieren uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Dit gebeurt door de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool St. Martinus die een speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde voorbeeldrap ten gehore brengen. Stichting Nederland Schoon en de Provincie Limburg nodigen alle scholieren uit groep 7 en 8 uit een rap te maken, die op woensdag 20 juni 2001 tijdens een provinciaal rapfestival door een deskundige jury zal worden beoordeeld. De winnende rap wordt in een studio opgenomen en bij de volgende zwerfvuilcampagne door de Provincie ingezet.

Stichting Nederland Schoon heeft tot doel de hinder en milieuschade van zwerfafval in Nederland terug te dringen via een structurele en geïntegreerde aanpak. Onderdeel van deze aanpak zijn doelgroepgerichte projecten die worden ondersteund door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties.