Nederlandse Kankerbestrijding

Cursus voor mensen met beenmergkanker

Amsterdam, 19 februari 2001

Weekendcursus voor mensen met beenmergkanker

In het weekend van 16 t/m 18 maart 2001 organiseert de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF een cursus voor mensen met de ziekte van Kahler of Waldenström. Partners of andere naasten zijn vanzelfsprekend ook van harte welkom. De cursus wordt georganiseerd in overleg met de Contactgroep Kahlerpatiënten.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 800 mensen getroffen door één van deze soorten kanker. De ziekte van Kahler is een kwaadaardige woekering van cellen in het beenmerg. De ziekte van Waldenström is een vorm van beenmergkanker die er sterk op lijkt. Beide ziektes zijn vaak chronisch van aard. Zij kunnen leiden tot pijnlijke botontkalking. Risico is ook dat infectieziekten acuut levensgevaar kunnen opleveren.

De confrontatie met deze, voor de meeste mensen onbekende, ziekten roept vooral op medisch gebied veel vragen op. Gastdocent prof.dr P.C. Huygens (hematoloog in het Academisch Ziekenhuis bij de Vrije Universiteit in Amsterdam) geeft daarom tijdens de cursus uitgebreid uitleg over de nieuwste behandelmethoden, zoals de werking van medicijnen en de mogelijkheden voor pijnbestrijding. Daarnaast wordt op verschillende manieren stilgestaan bij de gevolgen van ziekte en behandeling en is er tijd voor ontspanning.

De cursus wordt gehouden in conferentiecentrum Woudschoten in Zeist. Dankzij subsidiëring van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF blijft de eigen bijdrage beperkt tot Fl. 175,- per persoon, inclusief verblijf en maaltijden. Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met de afdeling Voorlichting van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, telefoon 020 - 5700551, fax 020 - 6750302, e-mail voorlichting@kankerbestrijding.nl.

Breed aanbod cursussen
De weekendcursus voor mensen met de ziekte van Kahler of Waldenström is één van de cursussen die de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF in 2001 organiseert onder de naam 'Kanker... en dan'?. De cursussen zijn bedoeld voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten, die samen met hulpverleners en medepatiënten willen praten over wat kanker in hun dagelijks leven heeft veranderd en de manier waarop zij daarmee omgaan.

Hulpverleners die dagelijks met kankerpatiënten te maken hebben, geven waardevolle informatie. De cursusbegeleiders van het KWF zorgen ervoor dat iedere deelnemer met zijn vragen voldoende aan bod komt. Ook heeft iedereen de kans ervaringen met anderen te delen. Tijdens de cursussen komen verder onderwerpen aan bod als emotionele verwerking, omgaan met pijn, kanker en werk, voeding, ontspanning, zingeving en praktische hulp. En natuurlijk wordt het 'verwen'-aspect niet vergeten: samen eten, genieten van de prachtige omgeving en een drankje bij de open haard.

Een overzicht van de cursussen staat in de folder 'Kanker... en dan'?. Deze is verkrijgbaar via de gratis Hulp- en Informatielijn van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF: 0800-0226622 of 0800-KWFKANKER of via de KWF-internetsite: www.kankerbestrijding.nl (>service).

Meer informatie over KWF-cursussen