AutoRai

16-3-2001

Audi A4 hoogste score in Euro-NCAP

De nieuwe A4 heeft in Europa's strengste botsproef het maximale resultaat behaald van vier sterren. De A4 is een van de weinige kandidaten voor een vijfde ster, een resultaat dat tot op heden nog geen enkele auto haalde.

De nieuwe Audi A4 limousine heeft een uitstekend resultaat behaald bij de Euro-NCAP botsproeven. De A4 haalde de hoogst mogelijke scores bij de onderdelen aanrijding tegen de flank en botsing tegen een paal. Samen met het goede resultaat bij de frontale botsproef resulteerde dat in de Euro-NCAP-score vier sterren; het hoogst haalbare resultaat. De Duitse organisatie ADAC, waar de botsproeven werden uitgevoerd, stelt: De A4 is een bijzonder veilige auto.

Het Euro-NCAP-programma geldt in Europa als het belangrijkste en zwaarste onderzoek naar de passieve veiligheid van autos. Een onafhankelijk Europees consortium van automobiel- en consumentenorganisaties voert een uitgebreid testprogramma van personenautos uit: een frontale botsing tegen een deformeerbare barrière met een snelheid van 64 km/u, een aanrijding tegen de flank met 50 km/u, en een botsing tegen een paal met een snelheid van 29 km/u.

Bij al deze botsproeven haalde de nieuwe Audi A4 uitstekende resultaten, mede dankzij het hoofdairbagsysteem SIDEGUARD. De ADAC verklaarde bovendien, dat de A4 stoelconstructie op succesvolle wijze de overlevingsruimte verbetert.

De meeste lof was er bij het onderwerp aanrijding tegen de flank: Bij de botsing met een snelheid van 50 km/u tegen de zijkant scoort de A4 zeer hoog. Daartoe dragen vooral de stabiliteit van de carrosserie en het systeem van zij- en hoofdairbags bij.

De ADAC komt tot de volgende conclusie: De A4 is op dit moment een van de weinige kandidaten voor een vijfde ster. Een resultaat dat tot nu toe nog door geen enkele auto is gehaald.