Partij van de Arbeid

home

PvdA Congres kiest Koole tot voorzitter
(Koole 710 stemmen; Dijksma 491 stemmen)

Het PvdA-Congres heeft Ruud Koole gekozen tot de nieuwe voorzitter.

In de tweestrijd met Sharon Dijksma heeft de Leidse politicoloog aan het langste eind getrokken. In zijn speech tot het Congres dankte Koole de Congresgangers voor het in hem gestelde vertrouwen. De kern van zijn speech was: 'aan de slag'.

Koole wil snel aan de slag met de professionals en vrijwilligers in de partij. Hij pleitte voor open discussies, zonder taboes. Dat mogen geen vrijblijvende discussies zijn, aldus Koole. 'We mogen met elkaar van mening verschillen, als we het maar eens zijn over de kernwaarden: spreiding van inkomen, kennis en macht en (internationale) solidariteit.'

Koole, die het jammer vond dat de tandem met Olij door de Congresuitspraak uit elkaar was gevallen, noemde drie ambities: een sterke organisatie, overtuigende ideeën en een goede verkiezingscampagne.

De verliezende kandidaat Dijksma ('verliezen is nooit leuk, maar somebody's got to do it') sprak het Congres ook toe. Zij wenste Koole veel succes en verklaarde dat zij zich als Kamerlid hard voor de partij zal blijven inzetten. Dijksma zou het jammer vinden als de zaken waar zij in haar campagne aandacht voor heeft gevraagd nu plat zullen vallen. Specifiek noemde zij twee zaken: meer contact zoeken met (vooral jonge) mensen van buiten de partij en het voorkomen dat groeperingen binnen de PvdA tegenover elkaar komen staan.