LTO Nederland

Boeren krijgen in noodsituaties toestemming voor vervoer schapen

Vrijdag 16 maart 2001 - Enkele tientallen boeren hebben in noodsituaties van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) ontheffing gekregen van het verbod om hun schapen te vervoeren. Het gaat om situaties waarin onnodig dierenleed kan worden voorkomen en waar onder RVV-toezicht toestemming wordt gegeven om de dieren te verplaatsen. Dat is bijvoorbeeld nodig in de uiterwaarden in het polderdistrict van de Betuwe, waar het grasland langzaam onder loopt door het stijgende rivierwater. De RVV zet vandaag en morgen extra menskracht in om de grootste knelpunten op te lossen. Bij de LTO-organisaties zijn de afgelopen dagen 289 verzoeken binnengekomen om een ontheffing van het vervoersverbod (NLTO 110, WLTO 73, GLTO 58, ZLTO 42 en LLTB 6) . Overigens wordt lang niet alle gevallen een ontheffing gegeven. Eerst worden ter plaatse alle andere mogelijkheden bekeken. Alleen in het uiterste geval mogen schapenhouders onderbegeleiding hun dieren vervoeren. Het dierenwelzijn is dan zo in het gedrang, dat geen andere oplossing rest dan vervoer.
Het vervoersverbod voor de schapenhouderij geldt inmiddels bijna vier weken. Omdat de geplande afzet van dieren bij een religieus feest onlangs niet door kon gaan, bleven grote koppels schapen geconcentreerd op baggerige en natte percelen waar ze vaak nu nog lopen. Ook worden in het land lammeren geboren, omdat de moederdieren niet naar het bedrijf gehaald mogen worden. Op de bedrijven raken de stallen bovendien overvol en kunnen dieren met lammetjes niet naar elders worden vervoerd.
De aanmelding van knelsituaties via de infolijnen van de regionale LTO-organisaties wordt tot nader order gestopt. De RVV zal de komende dagen doorgaan met bedrijfsbezoeken en naar verwachting een groot deel van de aanvragen nog dit weekeinde afhandelen.

Nadere infomatie: Linda Meijer (tel. 06 53132455) en Jack Luiten (tel. 06 53736017)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)