Universiteit van Amsterdam



UvA Agenda




Titel Internationalisation of higher education in the United States of America and Europe, a historical, comparative and conceptual analysis

Datum vrijdag 16-03-2001
Tijd 10:00 uur

Promovendus J.W.M. de Wit

Promotor prof. dr. R. Kroes

De internationalisering van het hoger onderwijs heeft in de Verenigde Staten en in Europa een verschillend traject doorlopen, wat doorwerkt in de huidige situatie. De Wit onderzocht de oorzaken en achtergronden hiervan. Aansprekende verschillen zijn de traditioneel sterkere internationale oriëntatie en dimensie van het hoger onderwijs in de Verenigde Staten, waar men in Europa meer binnen een gevestigde traditie opereert. In de Verenigde Staten ligt bij de activiteiten in het buitenland de nadruk op het undergraduate niveau, terwijl in Europa de uitwisseling op postgraduate niveau meer prioriteit heeft. In de Verenigde Staten worden studeren in het buitenland en het zelf begeleiden van buitenlandse studenten als afzonderlijke activiteiten gezien, terwijl deze in Europa gezien worden als aan elkaar gerelateerde delen van mobiliteitsprogramma's. In de Verenigde Staten is er op dit moment zowel op het niveau van de politiek als in het beroepsveld een gebrek aan strategische benadering van internationalisering en een neiging tot fragmentering. In Europa zijn de verschillende programma's en organisatorische aspecten meer geïntegreerd in een algemene strategie. Achtergronden van deze verschillen zijn onder andere dat Amerikanen internationalisering zien als een onderdeel van algemene vorming, waar Europeanen dit meer als een activiteit binnen de academische specialisatie opvatten. In de Verenigde Staten is de internationalisering bovendien meer gedreven door overwegingen van nationale veiligheid; in Europa zijn economische concurrentie en academische kwaliteit de voornaamste overwegingen. De promovendus analyseert de verschillen aan de hand van een aantal thema's, zoals de globalisering en regionalisering, de kwaliteitszorg, de opkomst van het Engels als academische voertaal en de invloed van internationale consortia en netwerken.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. webmaster@uva.nl
Bron: UvA Agenda