Universiteit van Amsterdam



UvA Agenda




Titel Plotse dood, de genen die het betreft
Datum vrijdag 16-03-2001
Tijd 14:30 uur

Prof. dr. A.A.M. Wilde, hoogleraar Cardiologie, in het bijzonder de experimentele cardiologie: Plotse dood, de genen die het betreft.

Plotseling overlijden ten gevolge van een acute circulatiestilstand door hartritmestoornissen is een van de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld. Van de patiënten met een hartziekte overlijdt 50 procent plotseling. Meestal betreft het patiënten met problemen in de doorbloeding en zuurstofvoorziening van het hart (ischemisch hartlijden); bij patiënten met een acuut hartinfarct is dit zelfs in ten minste 25 procent van de gevallen het eerste symptoom. Bij jongere patiënten is vaak een hartspierziekte (cardiomyopathie) verantwoordelijk en als dit niet kan worden aangetoond is er mogelijk sprake van een 'fout' in de elektrische eigenschappen van het hart. Plotselinge dood is met de huidige onderzoeksmethoden niet goed voorspelbaar. Een eerder plotseling geval van overlijden in de familie is een van de voorspellende factoren. De inspanningen van de moderne geneeskunde zijn erop gericht de genetische basis hiervan te ontrafelen, met het doel het risico hierop beter te kunnen inschatten en patiënten tijdig en adequaat te kunnen behandelen.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. webmaster@uva.nl
Bron: UvA Agenda