COBRA MUSEUM

Overzicht schilderijen Eugene Brands in Cobra Museum.

Met ingang van aanstaande vrijdag 16 maart is in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen de overzichtstentoonstelling 'Eugene Brands - schilderijen' te zien. Er is een selectie gemaakt van ongeveer 50 werken: vanaf de late jaren veertig tot begin jaren negentig. De inmiddels 87-jarige kunstenaar besloot in de jaren negentig te stoppen met schilderen op doek en groot formaat. Brands' schilderijen werden voor het laatst tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam, 1970. Nu, vele jaren later, kan het complete oeuvre schilderijen worden overzien.

De schilderijen zijn afkomstig uit de collecties van het Cobra Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Van Bommel Van Dam, Venlo, het Stedelijk Museum Schiedam, Museum Het Valkhof, Nijmegen, uit particuliere verzamelingen en de Stichting Eugene Brands.

Eugene Brands wordt terecht gezien als een van Nederlands bekendste kunstenaars. Als experimenteel schilder voelde hij zich aangetrokken tot de Cobra groep. In de hectische naoorlogse jaren maakte hij er een jaar deel van uit. In de jaren zestig ontwikkelde hij de lyrische abstractie, waarmee zijn fase als kosmisch schilder begint en hij zijn Panta rei-beleving in dynamische abstracte landschappen tot uitdrukking brengt.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek.

Voorbezichtiging pers op donderdag 15 maart aanstaande Op 15 maart van 15.30 tot 16.30 uur vindt voor persrelaties een voorbezichtiging plaats.
Eugene Brands is daarbij van 15.30 tot 16.00 uur aanwezig.

Op zondag 25 maart om 16.00 uur vindt een ontvangst in de tentoonstelling plaats, waarbij Rudy Fuchs het woord voert.

'Eugene Brands - schilderijen'
16 maart t/m 3 juni 2001
Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen
Sandbergplein 1 Open di t/m zo 11-14 uur
Tel. 020 5475050 en www.cobra-museum.nl

12 mrt 01 12:09