Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=411596



Aan de Voorzitter van de Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Europa Afdeling West Europa Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 16 maart 2001 Auteur Drs. L.A. Kleinjan

Kenmerk DEU-078/01 Telefoon 070 - 348 51 15

Blad /2 Fax 070 - 348 53 29

Betreft De Grensmaas in Eijsden E-mail Deu@minbuza.nl

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar mijn brief d.d. 4 december 2000 over de grensmaas in Eijsden en Uw brief B.Z.K. 101 d.d. 18 december 2000 inzake hetzelfde onderwerp, heb ik de eer U hierbij een meer inhoudelijk antwoord te geven op de vragen van de Commissie over de Grensmaas bij Eijsden.

Er heeft inmiddels, zoals aangekondigd in mijn vorige brief terzake, interdeparte-mentaal overleg plaatsgevonden tussen de Ministeries van Buitenlandse Zaken, van Verkeer en Waterstaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties alsmede de meestbetrokken uitvoerende diensten van de twee laatstgenoemde Ministeries.

In dit overleg is vastgesteld dat de (openbare orde-)problematiek van de Gemeente Eijsden nauw samenhangt met het verloop van de Rijksgrens in de Maas ter plekke. Deze
grens valt, conform de Overeenkomst omtrent de grensscheiding van 1843, samen met de thalweg - de lijn die de diepste punten in de Maas met elkaar verbindt. Door verandering in het stroom-verloop van de Maas zijn Nederlandse schier-eilandjes verbonden geraakt met Belgisch grondgebied - en omgekeerd. Deze zijn soms niet bereikbaar via het eigen (nationale, gemeentelijke) grondgebied. De handhaving van de openbare orde door de verantwoordelijke bestuurders en de bereikbaarheid door hulpdiensten zijn daardoor problematisch gebleken.

Het interdepartementaal overleg stelde vast dat de meest effectieve oplossing voor de problemen van de Gemeente Eijsden ligt in het opnieuw inmeten van de thalweg ter plekke. De perceptie, ook van de Gemeente Eijsden (getuige de brief van de Burge-meester aan Uw Commissie d.d. 27 april 1999), is dat, wanneer de grens weer samenvalt met de opnieuw ingemeten thalweg, het openbare ordeprobleem zal zijn weggevallen: ieders grondgebied zou weer vanaf de eigen landzijde bereikbaar zijn.

Inmiddels heeft een eerste overleg met de Belgische federale autoriteiten uitgewezen dat de deze oplossing ook voor hen acceptabel lijkt. Nadere uitwerking op technische aspecten zal tezamen met België plaatsvinden.

Voor de goede orde teken ik aan dat inmeting van de thalweg en aanpassing van het grensverloop ter plekke losstaat
van
en van generlei invloed is
op
de afspraken met betrekking tot de zogenoemde vierde sluis van Ternaaien.

De verantwoordelijke diensten aan beide zijden van de grens zullen worden belast met uitvoering van het overeengekomene, dat wil zeggen inmeting van de thalweg en het rechtens conform vaststellen van de Rijksgrens. Vooralsnog zal één en ander uitsluitend geschieden op die plekken waar dit uit overwegingen van openbare orde is aangewezen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Kenmerk
DEU-078/01
Blad /2

===