GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 6 maart 2001 10:47

Femke Halsema, moraaltheoloog Frans Vosman en hoogleraar christelijke ethiek Gerrit de Kruijf over euthanasie, christenen en GroenLinks

( 6 maart 2001)

"Wat moet je als gelovige met het GroenLinks standpunt over zelfbeschikking in kwesties van leven en dood?" Die vraag staat centraal op een bijeenkomst waarvoor de GroenLinks Tweede-Kamerfractie en De Linker Wang u graag uitnodigen. Deze moraaltheologische discussiemiddag over euthanasie en christendom vindt plaats op vrijdag 16 maart van 14.00u-17.00u in de 18e eeuwse Gertrudiskapel te Utrecht. Het is december 2000. Nederland is even overal ter wereld in het nieuws. De Tweede-Kamer heeft zojuist de euthanasiewet aangenomen. Niet alleen het buitenland staat te kijken van deze opmerkelijke stap, ook in Nederland wordt verdeeld gereageerd. En de discussie is voorlopig nog niet voorbij. De Eerste Kamer zal de wet in april behandelen. Ondermeer het CDA ziet hierin een kans om de wet alsnog tegen te houden. In hun strijd tegen de euthanasiewetgeving suggereert het CDA al snel namens alle christenen te spreken. Alsof de euthanasiewet vanuit bijbels perspectief per definitie veel te ver gaat. Maar hoe gaan christenen binnen andere partijen eigenlijk met deze kwestie om? Dagblad Trouw vroeg zich onlangs af of de diverse religieuze stromingen binnen GroenLinks zich wel herkennen in het stemgedrag van "hun" Tweede-Kamerleden. Het is tijd voor een diepgravende gedachtenuitwisseling.

De Linker Wang organiseert de discussiebijeenkomst in samenwerking met leden van de Tweede-Kamerfractie van GroenLinks: Femke Halsema (woordvoerder-euthanasie voor de Tweede-Kamerfractie) spreekt op deze middag met moraaltheoloog prof.dr. Frans Vosman (Katholieke Theologische Universiteit Utrecht) en prof.dr.Gerrit de Kruijf (hoogleraar christelijke ethiek, Universiteit Leiden). Dit paneldebat is de opmaat tot discussie met de zaal. Iedereen is welkom.

Aanmelding: 030-2399900