Inspectie van het Onderwijs

Inspectie van het Onderwijs

15 maart 2001

Zelfregulering voor muziekscholen en centra voor de kunsten

De Inspectie van het Onderwijs en de Vereniging van Centra voor de Kunsten sluiten een convenant over kwaliteitsbewaking voor de centra voor de kunsten.

Met het ondertekenen van een convenant tussen de Inspectie van het Onderwijs en de Vereniging van Centra voor de Kunsten (VKV) op15 maart, wordt er vorm gegeven aan de zelfregulering en kwaliteitstoetsing in de cultuureducatie en amateurkunsten. Met dit convenant streven de Inspectie en de VKV samen naar een voortdurende verbetering van de kwaliteit en producten van de cultuureducatie.

Kwaliteitsbeoordeling
Sinds 1 januari 2001 heeft de Inspectie van het Onderwijs de taak gekregen de kwaliteitsbeoordeling in de sector cultuureducatie en amateurkunsten uit te voeren. Het waarderingskader waar langs de toetsing plaats vindt, wordt ontwikkeld voor de circa 230 Centra voor de Kunsten (creativiteitscentra en muziekscholen). Het bijzondere is dat naast de VKV en de Inspectie, alle partijen, waaronder de VNG, IPO en het ministerie van OC&W, deelnemen aan de ontwikkeling van dit kader. De vakbonden, klanten-groepen en andere belanghebbenden worden er eveneens bij betrokken om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren.

Proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen
De Inspectie van het Onderwijs, die dit jaar haar 200-jarig jubileum viert, vindt het een nieuwe uitdaging om in gezamenlijkheid met de branche een stelsel te ontwerpen en ziet het als een proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen en verruiming van haar eigen mogelijkheden. Het komend jaar zal verder invulling worden gegeven aan de nieuwe werkzaamheden voor de cultuureducatie, zodat vanaf 2002 systematisch kennis beschikbaar komt over de kwaliteit van de cultuureducatie en de amateurkunsten in Nederland.