Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Brandweerhervorming in een volgend stadium: Provinciaal Coördinatiecomité geïnstalleerd
Brugge, 15/3/2001
Naast de hervorming van de politionele veiligheid wordt ook werk gemaakt van de hervorming van de brandweerdiensten, of zoals het tegenwoordig heet de civiele veiligheid. Dit gebeurt echter minder spectaculair en meer langs wegen van geleidelijkheid. Een eerste stap in deze hervorming is gezet door het koninklijk besluit van 11 april 1999 tot bepaling van de modaliteiten inzake het creëren en de werking van de hulpverleningszones.

West-Vlaanderen werd ingedeeld in zes hulpverleningszones. Binnen deze hulpverleningszones worden onder de betrokken brandweerkorpsen hulpverleningsakkoorden afgesloten die moeten leiden tot een betere werking en een betere beveiliging van de bevolking (o.a. door afspraken te maken op het vlak van de versterkingen, het gezamenlijk oefenen, de brandvoorkoming, het aankopen van brandweermateriaal). De beheerscomité en de technische commissie die het werken in een hulpverleningszone moeten begeleiden werden vorig jaar door de Gouverneur geïnstalleerd.
Op maandag 12 maart 2001 is de Gouverneur overgegaan tot de installatie van het provinciaal coördinatiecomité. Dit provinciaal coördinatiecomité bestaat uit:

- de provinciegouverneur of zijn afgevaardigde
- de voorzitters van de beheerscomités van de hulpverleningszones
- de voorzitters van de technische commissies van de hulpverleningszones

- de vertegenwoordiger van de territoriaal bevoegde permanente eenheid van de Civiele Bescherming
Een afgevaardigde van de minister van Binnenlandse Zaken neemt deel aan de vergaderingen van het provinciaal coördinatiecomité.

Het provinciaal coördinatiecomité is belast met het toezien op de coördinatie van de activiteiten van de hulpverleningszones van de provincie en het verlenen van advies aan de provinciegouverneur over de verdeling van de overheidssteun voor het brandweermateriaal onder de brandweerdiensten van de provincie.
Op zijn installatievergadering heeft het provinciaal coördinatiecomité beklemtoond dat de toekenning van overheidssteun fundamenteel moet worden herdacht. Daarbij wordt uitgegaan van de gedachte dat een brandweerkorps over basismateriaal moet beschikken om de normale risicos op het eigen interventiegebied aan te kunnen. Dergelijk materiaal zou met de lokale middelen moeten worden aangeschaft. Daarnaast dient er binnen de hulpverleningszone een evenwichtige spreiding te gebeuren van versterkingsmateriaal dat via federale middelen zou moeten worden gefinancierd.
Het provinciale coördinatiecomité is van plan om deze denkpiste verder uit te werken tegen 2002.