FNV

FNV KIEM: tijd voor een structurele inhaalslag in de kunstense

Een goede aanzet om nu en in de komende jaren een forse inhaalslag te maken. Die conclusie trekt FNV Kunsten Informatie en Media (KIEM) naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden van werknemers in de kunstensector. Het onderzoek in opdracht van staatssecretaris Van der Ploeg en werkgevers- en werknemersorganisaties toont aan dat deze werknemers zowel in primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden achterlopen bij collega's in vergelijkbare sectoren, zowel in de markt- als collectieve sector.

FNV KIEM is blij dat de positie van werknemers in de kunst nu eindelijk eens onder de loep is genomen. De uitkomsten geven volgens de bond mogelijkheden aan de staatssecretaris om minister Zalm van Financiën onder druk te zetten voor meer aanvullende en structurele middelen bij de onderhandelingen over de Voorjaarsnota 2001. FNV KIEM stelt met nadruk dat het onderzoek niet moet leiden tot eenmalige aandacht. Maar dat zeker de komende drie jaren ook nodig zijn om vooral in de beloningssfeer de nodige stappen nodig zijn om een inhaalmanoeuvre tot stand te brengen.

Op vele onderdelen doet het rapport concrete aanbevelingen die FNV KIEM van harte onderschrijft. Zo is er een eenmalige storting van 18 miljoen gulden nodig voor het behoud van een goede omscholing van dansers.
Andere voorstellen betreffen de verbetering van kinderopvang, ouderschapsverlof en de vaak belabberde of niet geregelde PZ-functie bij gezelschappen en instellingen.
Daarnaast stelt het rapport verbeteringen voor ten gunste van het snel toenemende aantal werknemers in de kunstensector met een tijdelijk dienstverband. Het gaat dan om zaken als premiedoorbetaling van onder meer de pensioenopbouw, WAO-aanvullingen, overbruggingen en scholing.
Ook terecht is de aandacht voor zelfstandigen op het terrein van stipendia, scholingsmogelijkheden en de kans om aanvullend pensioen op te bouwen.

Met klem onderschrijft FNV KIEM de aanbeveling om de afschaffing van de aftrek van beroepskosten te compenseren. Vooral orkestmusici en acteurs ondervinden zeer nadelige inkomensgevolgen van deze wijziging van de belastingwetgeving.

Nadere informatie:
FNV Kiem-bestuurder Lucia van Westerlaak
Na 11.00 uur: 06 513 44 599

16 mrt 01 10:09