PERSBERICHT

Installatie van de commissie Glasz
Zorgverzekeraars laten advies uitbrengen over Good Governance

Zeist, 14 maart 2001

Hoe ver mag de invloed reiken van bestuurders van een concern op het bestuur van de afzonderlijke concernonderdelen? Mag een bestuurder na aftreden een commissariaat binnen het concern vervullen? Over deze en andere vragen over de trits bestuur-toezicht-verantwoording van zorgverzekeraars gaat de commissie Health Insurance Governance zich buigen. De commissie onder leiding van prof. dr. Glasz is vandaag door Voorzitter Wiegel van ZN geinstalleerd.

Zorgverzekeraars zijn hybride organisaties: bedrijven die zowel publiekrechtelijke als privaatrechtelijke taken uitvoeren. Dit gegeven roept bij sommigen de laatste jaren vragen op. Vragen die op zich terecht zijn. Het lijkt ook Zorgverzekeraars Nederland een goede zaak deze vraagstukken op te pakken.' aldus voorzitter Wiegel van ZN tijdens de installatie.

De commissie Health Insurance krijgt als opdracht mee advies uit te brengen over de spelregels en eisen die vanuit Good Governance' aan zorgverzekeraars gesteld kunnen worden. Eisen aan de verantwoording, het toezicht en aan de gevolgen voor de besturing en de organisatie van de zorgverzekeraar. In juli 2001 zal de commissie zijn advies uitbrengen.

Wiegel: Zorgverzekeraars zijn maatschappelijke ondernemers. Maatschapppelijk verantwoord ondernemen kan niet zonder transparantie. Juist bij een produkt waar burger, zorgaanbieder, overheid en politiek dagelijks mee bezig zijn, is het van het grootste belang dat een zorgverzekeraar zich naar de buitenwereld open en toetsbaar opstelt en voortdurend verantwoording aflegt. Dat is ook in het belang van de zorgverzekeraar zelf'.

Prof. dr. J.R. Glasz is onafhankelijk voorzitter van de commissie Health Insurance Governance. Vanuit de zorgverzekeraars hebben de heren Leers, Hoek, Kerkhof, Van der Veen, Vermaat, Visser en De Waal zitting in de commissie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: drs. W. Annard, hoofd communicatie Zorgverzekeraars Nederland, t: 030 - 6988251 of 06-51367223,
drs. M. de Jong, communicatie Zorgverzekeraars Nederland, t: 030 - 6988241 of 06-12457056