Gemeente Etten-Leur

Wethouder Vermunt presenteert Bijzondere Bijstandsgids 2001

Het gemeentebestuur van Etten-Leur heeft een speciale gids over Bijzondere Bijstand uitgebracht. Afgelopen donderdag heeft wethouder W. Vermunt van Sociale Zaken de gids officieel gepresenteerd en het eerste exemplaar ervan aangeboden aan voorzitter P. de Koning van de Cliëntenraad Sociale Zaken. De Bijzondere Bijstandsgids geeft lezers inzicht in de veelheid aan producten waarvoor de gemeente een financiële tegemoetkoming in de kosten (bijzondere bijstand) kan verstrekken. Te noemen zijn: de eigen bijdrage in medische kosten, studiekosten, aanschaf van duurzame gebruiksgoederen en vormen van schuldhulpverlening. Ook wordt er in de gids aandacht besteed aan andere regelingen op het gebied van inkomensondersteuning, zoals huursubsidie, kwijtschelding van gemeentelijke heffingen en voorzieningen voor gehandicapten. Aangegeven wordt hoe men te werk dient te gaan bij het aanvragen van financiële tegemoetkomingen.

De Bijzondere Bijstandsgids is uitgebracht om te bevorderen dat inwoners van Etten-Leur meer gebruik maken van sociale voorzieningen. Dat is een van de speerpunten van het gemeentelijke sociale beleid, zoals dat wordt gevoerd op basis van het Minimabeleid en dat de gemeenteraad in 1997 heeft vastgesteld. Vorig jaar beliepen de uitgaven aan bijzondere bijstand een bedrag van ruim 1,1 miljoen gulden.
Het blijkt dat er nog te weinig gebruik wordt gemaakt van beschikbare voorzieningen. Soms is dat een bewuste keuze die mensen maken, maar soms weten mensen niet of onvoldoende waar ze recht op hebben. Met de Bijzondere Bijstandsgids probeert het gemeentebestuur daaraan meer bekendheid te geven.

Om die reden wordt de gids in deze dagen toegestuurd aan zo'n 1600 cliënten van de gemeente, die gebruik maken van regelingen als bijstand (abw), inkomensvoorziening oudere, gedeeltelijk arbeidsongeschikten (IOAW) en vervoersvoorziening (WVG). Maar de gids is ook beschikbaar voor anderen die wellicht in aanmerking komen voor Bijzondere Bijstand. Zij kunnen de gids afhalen bij de afdeling Sociale Zaken in het gemeentehuis of aanvragen door de bon in te sturen die in de gemeenterubriek in De Etten-Leurse Bode van zondag 18 maart is afgedrukt (zie paginagrote advertentie over de Bijzondere Bijstandsgids).

Aanvragen via e-mail is eveneens mogelijk.

Op diverse plaatsen in Etten-Leur komen affiches te hangen, waarmee wordt gewezen op het bestaan van de Bijzondere Bijstandsgids.