Gemeente Etten-Leur

Informatie over tariefdifferentiatie

Op 7 maart jongstleden heeft de gemeente Etten-Leur een informatieve avond gehouden over de mogelijkheden om uw afval in rekening te brengen. Tijdens deze bijeenkomst is er uitleg gegeven over het begrip tariefdifferentiatie. Eenvoudig gezegd komt tariefdifferentiatie op het volgende neer: iemand die veel afval aanbiedt betaalt meer aan afvalstoffenheffing, iemand die weinig afval aanbiedt krijgt minder in rekening gebracht. Ruim 150 belangstellenden zijn op de uitleg-avond in De Nobelaer afgekomen. De inhoud van de notitie "Tariefdifferentiatie bij de afvalinzameling" stond daarbij centraal. Nadat de verschillende vormen van tariefdifferentiatie waren toegelicht, was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Veel vragen zijn beantwoord tijdens de bijeenkomst. Er zijn echter ook nog veel vragen onbeantwoord gebleven vanwege tijdgebrek op de avond.

Om nog meer duidelijkheid te geven over dit thema verschijnt er op zondag 25 maart aanstaande in de gemeenterubriek in De Etten-Leurse Bode een overzicht met vragen en antwoorden. Hierbij zullen vragen van de informatieve bijeenkomst van 7 maart jl. in een samengevatte vorm worden weergegeven.

De bezoekers van de informatieve avond hebben bij het verlaten van de zaal een formulier in kunnen vullen. Hieruit zijn onder andere de volgende zaken naar voren gekomen:

* Minder dan eenderde (28%) van de bezoekers is door de avond anders over tariefdifferentiatie gaan denken. Tweederde zegt dat dat niet het geval is.

* Op de vraag wat men van tariefdifferentiatie in het algemeen vindt, zegt een kwart het een goede manier te vinden om de afvalberg terug te dringen. Ruim eenderde van de bezoekers (37%) vindt het een eerlijk systeem (de vervuiler betaalt). Minder dan eenderde (29%) vindt het een onnodig systeem (de afvalinzameling gaat nu toch goed?)

* Ongeveer eenderde (35%) spreekt de voorkeur uit voor geen invoering van tariefdifferentiatie. De overige bezoekers hebben voorkeur uitgesproken voor één van de vijf vormen van tariefdifferentiatie.

De commissie Financiën, Informatisering en Milieu behandelt op 27 maart aanstaande de notitie "Tariefdifferentiatie bij de afvalinzameling". De tijdens de informatieve bijeenkomst ingebrachte vragen over de verschillende systemen geven daarbij inzicht in hetgeen er bij de inwoners leeft over dit thema. Na de gehouden informatieve avond en commissievergadering neemt het college van burgemeester en wethouders een definitief standpunt in over het al dan niet invoeren van tariefdifferentiatie. Dit standpunt wordt ter advisering voorgelegd aan de commissie Financiën, Informatisering en Milieu op 14 mei aanstaande.