Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Werknemer krijgt steeds meer verlofmogelijkheden

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft deze week drie dagen lang met staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken over allerlei nieuwe vormen van zorgverlof gesproken. Nederland kende al een aantal verlofsoorten die werknemers in staat moeten stellen hun werk- en zorgtaken beter te combineren. Dat aantal wordt nu nog eens uitgebreid.

ZWANGERSCHAPSVERLOF: Het zwangerschaps- en bevallingsverlof bestaat al. Werkneemsters krijgen hiervoor zestien weken vrij met doorbetaling van het loon.

OUDERSCHAPSVERLOF: Het recht op ouderschapsverlof is er ook al. Werknemers kunnen dit verlof in overleg met hun werkgever opnemen. Deze verlofvorm wordt niet betaald maar wel fiscaal gestimuleerd.

CALAMITEITENVERLOF: Het calamiteitenverlof is bedoeld voor onverwachte gebeurtenissen waarmee werknemers worden geconfronteerd, zoals een gesprongen waterleiding of een familielid dat plotseling naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Het gaat hierbij om een kort verlof van enkele uren of dagen. Het loon wordt doorbetaald gedurende dit verlof.

KORTDUREND ZORGVERLOF: Het kortdurend zorgverlof wordt geregeld in de wet Arbeid en Zorg. Werknemers krijgen hierbij recht op maximaal tien dagen verlof voor thuiswonende zieke kinderen, zieke partners of inwonende ouders. De Tweede Kamer wil deze groep uitbreiden met uitwonende kinderen, ouders en schoonouders. Bij deze verlofvorm krijgen de werknemers 70 procent van hun loon doorbetaald.

ADOPTIEVERLOF: De wet regelt ook het adoptieverlof. Ouders die een kind adopteren krijgen drie weken de tijd om hun kind op te halen en samen tijd te spenderen om aan elkaar te wennen. De Tweede Kamer wil dat zij hiervoor vier weken de tijd krijgen. Dat wordt volgende week beslist.

KRAAMVERLOF: Het kraamverlof stelt partners in staat na de bevalling twee dagen vrij te nemen. De werkgever betaalt gedurende deze dagen het salaris gewoon door. De Tweede Kamer pleit voor vijf dagen kraamverlof.

STUDIE- OF STERVENSBEGELEIDINGSVERLOF: Met de wet financiering loopbaanonderbreking kan een verlof voor studie of stervensbegeleiding worden opgenomen. Voorwaarde voor het verlof is dat een uitkeringsgerechtigde de leeggevallen plek opvult en de verlofganger tijdelijk vervangt. Voor het zogenoemde palliatieve verlof kunnen werknemers tussen een maand en een half jaar vrij krijgen om een stervend familielid te verzorgen. Zij krijgen daarvoor nu nog een uitkering van 978 gulden per maand. Verstand werkt aan een plan om die uitkering te verhogen.

Voor studieverlof kan een werknemer tussen de twee en de zes maanden vrij krijgen.

LANGDURIG BETAALD ZORGVERLOF: Het kabinet beslist nog voor de zomer of er een vorm van langdurig betaald zorgverlof komt. Op dit moment wordt onderzocht wat zo'n verlof zou kosten.