ARCARES

Akkoord CAO Verpleging en Verzorging

Persbericht

Utrecht, 16 maart 2001

Eerste zorg-CAO van dit jaar investeert in medewerkers

Na een langdurig onderhandelingsproces en een laatste ronde van ruim 24 uur heeft Arcares, de werkgeversorganisatie van de verpleeg- en verzorgingshuizen, vanochtend met de vakbonden een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen. Het is de eerste CAO die dit jaar voor de zorg is afgesloten. Met 200.000 medewerkers is dit de grootste CAO in de zorg. De medewerkers van de verpleeg- en verzorgingshuizen krijgen 4% loonsverhoging en een eindejaarsuitkering van 3%. Leerlingen gaan er 12% extra op vooruit. De CAO heeft een looptijd van 15 maanden. Er komt een aparte CAO voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden om de medewerkers gezond te houden.

Arcares-onderhandelaar Klein Breteler is tevreden over het bereikte resultaat. ''Het is een verantwoorde CAO, waarmee we ons op de arbeidsmarkt goed kunnen manifesteren. Het is, zoals wij wensten, een investerende CAO. De medewerkers staan centraal, omdat de vraag naar zorg en dus naar personeel blijft stijgen. Een CAO is een van de instrumenten om voldoende medewerkers te verkrijgen en om hen goed toe te rusten voor hun taken.' Tegen die achtergrond zijn voor Arcares met name van belang de gemaakte afspraken over opleidingen en employability en over arbeid en gezondheid.

Opleidingen en employability
De positie van leerlingen is aanzienlijk verbeterd. Zij krijgen per week recht op 4 doorbetaalde lesuren, wat neerkomt op een inkomensverbetering van 12%. Deze maatregel is bedoeld om de instroom van leerlingen te bevorderen. Hij leidt tevens tot een geringere werkbelasting.
Het aantal leer/arbeidsplaatsen en stageplaatsen wordt uitgebreid. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om voor verzorgenden en verpleegkundigen landelijk erkende vervolgopleidingen en/of specialistische opleidingen tot stand te brengen. Er zal geïnvesteerd worden in employability: loopbaan-, mobiliteits- en opleidingsbeleid. Dit is noodzakelijk voor de continuïteit van het werk en voor de kwaliteit van de medewerkers.

Aparte CAO arbeid en gezondheid
Werkgevers en werknemers hechten groot belang aan het terugdringen van het ziekteverzuim en het tegengaan van arbeidsongeschiktheid. Daarom zullen de onderwerpen die verband houden met arbeid en gezondheid in een aparte CAO worden uitgewerkt. Op die manier wordt tevens een koppeling tot stand gebracht met het ARBO-convenant dat voor de branche in voorbereiding is. Belangrijk aandachtspunt daarbij is de werklast. Instellingen zullen een systeem van werklastmeting invoeren dat hen in staat stelt maatregelen te nemen om de werklast te beheersen.

Eindejaarsuitkering naar 3%
De eindejaarsuitkering wordt structureel verhoogd naar 3%. Vernieuwend is, dat een half procent daarvan afhankelijk is van de prestaties die door de instelling worden geboekt op het gebied van arbo en ziekteverzuim. De inhoud van die prestaties wordt vooraf overeengekomen in overleg tussen de werkgever en de ondernemingsraad.

Goedkeuring
De diverse achterbannen moeten het principe-akkoord nog goedkeuren. De leden van Arcares komen daarvoor op 31 mei bijeen. De heer Klein Breteler verwacht dat dan ook meer bekend zal zijn over de kabinetsbesluiten naar aanleiding van het onderzoek van de commissie Van Rijn. 'De CAO-afspraken die we nu hebben gemaakt, sluiten aan bij de analyse van de commissie Van Rijn. Ze leiden tot de oplossing van een aantal problemen die de commissie voor onze branche heeft gesignaleerd.'
Het principe-akkoord is aan werknemerszijde ondertekend door ABVAKABO FNV, CFO, FHZ en de Unie Zorg en Welzijn. Nu'91 heeft zich in de slotfase van de besprekingen voortijdig uit de onderhandelingen teruggetrokken. Arcares betreurt dat ten zeerste.

Noot voor de redactie