NU'91

PERSBERICHT

Utrecht, 16 maart 2001

ACTIES IN DE GEZONDHEIDSZORG

Principe-akkoord CAO V & V: geen oplossing
voor de problemen in de zorg

NU91 stapt op uit de onderhandelingen voor de CAO Verpleeg- enVerzorgingshuizen. Werkgevers en bonden zijn niet bereid een hogere inschaling en functiedifferentiatie af te spreken. NU91 is van mening dat de inhoud van het akkoord absoluut te mager is in verhouding tot zowel de problematiek waarmee de zorg wordtgeconfronteerd als het huidig economische en politieke klimaat . NU91 neemt nu haar verantwoordelijkheid door het afwijzen van dit akkoord en roept haar leden op tot actie.

De belangrijkste eisen van NU91 bleken de grootste struikelblokken. Functiedifferentiatie is, mede door toedoen van de andere bonden (ABVAKABO,CFO, FHZ) van tafel geschoten. NU91 hecht aan functiediffentiatie omdat het een instrument is dat verpleegkundigen en verzorgenden naar opleiding en zwaarte van de functie juist kan inschalen. Hiermee is ook de door ons gewenst hogere inschaling van de baan. Bovendien ondervond het realiseren van uitloopschalen, dat voor ouderen weer salarisperspectief zou moeten bieden, grote weerstand.

"Wij willen een structurele verbetering van de arbeidspositie van verpleegkundigen en verzorgenden. Alleen goede arbeidsvoorwaarden kunnen de problemen in de gezondheidszorg enigszins terugdringen," aldus de CAO-onderhandelaren Menno Dekker en Pepijn ten Kate van NU91. Het huidige akkoord is volstrekt onvoldoende. Een structurele loonsverhoging van 4% bij een te verwachten inflatie van 4,5% zullen de problemen zeker niet oplossen. Dit akkoord onderscheidt zich niet in positieve zin van tot op heden gesloten akkoorden in andere sectoren en dat terwijl de problemen in de zorg en met name in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen zo groot zijn.

Verdere afspraken

NU91 ondersteunt de volgende punten:

* Lestijd = werktijd is na lange tijd weer terug in de CAO.
* Met betrekking tot employability zijn er een aantal goede afspraken gemaakt.

* Na vijf jaar in de CAO te hebben gestaan, maar nooit te zijn ingevoerd, zal de werklastbeheersingsmethode nu wel worden ingevoerd.

Daarentegen is NU91 zeer teleurgesteld dat de werkgevers een aantal andere belangrijke zaken niet erkennen:

* Regeling beroepsrisicos is afgewezen.

* Opleidingsafhankelijk leerlingsalaris is van tafel.
* Werkgevers waren niet bereid tot het structureel invoeren van exit interviews.

* Betere bescherming van de werknemer tegen intimidatie van cliënten en of familie is afgewezen.

* Er worden afspraken gemaakt over een dertiende maand die een claim zal leggen op CAOs in de toekomst, hetgeen NU91 afwijst.
* Overwerk deeltijders mede door toedoen van de bonden afgewezen.
* Verbetering onregelmatigheidstoeslag is afgewezen.
* Verbetering compensatie feestdagen is mede door toedoen van de bonden afgewezen.

* Geen verbetering calamiteiten verlof.

* Geen verbetering regeling gebroken diensten.
* 55+ regeling voor parttimers is afgewezen.
* Toeslag lidmaatschap ondernemingsraad door toedoen van de bonden afgewezen.

* De kwaliteitsbijdrage geldt voor CAO-partijen die ook beroepsorganisaties zijn maar niet voor de leden van de Beroepsorganisatie van de Verpleging NU91, hetgeen onbegrijpelijk is.

* Er zal een koppeling plaatsvinden van een deel van de einde jaarsuitkering aan de hoogte van het ziekteverzuim, hetgeen NU91 afwijst.

De leden van NU91 wilden één CAO voor de Verpleging en Verzorging. NU91 wilde het probleem van de lage lonen binnen de huidige CAO oplossen, dat is helaas niet gelukt. Dit is een schrijnende situatie zeker omdat onze eisen voor structureel hogere salarissen voor verpleegkundigen en verzorgenden door de conclusies van het Rapport Van Rijn worden ondersteund.

Door decennia lange bezuinigingen in de zorgsector zijn de problemen erg groot: tekort aan goed opgeleid personeel met name verpleegkundigen en verzorgenden, hoog ziekteverzuim, hoge werklast, grote uitstroom, verminderde kwaliteit van zorg en lage lonen.

Terug naar de NU'91 home page....

Naar actueel