NIPO

16 maart 2001

Gratis downloaden van muziek voor Nederlanders geen probleem

Rechtszaken, enorme schadeclaims, elke dag media aandacht, maar wat denkt de gemiddelde Nederlander nu eigenlijk over het gratis downloaden van muziek via Internet? Uit onderzoek uitgevoerd onder 973 personen van 18 jaar of ouder door NIPO Interactive blijkt het merendeel van de Nederlanders geen bezwaar te hebben tegen het gratis downloaden van muziek. Eénderde van de Nederlanders geeft zelfs aan nu of in de toekomst persoonlijk muziek via het Internet te (gaan) downloaden.

Gratis downloaden van muziek geen probleem
Drie op de vijf Nederlanders zeggen geen enkel probleem te hebben met het gratis downloaden van muziek via het Internet (60%). Meer dan de helft van deze mensen geeft aan nu of in de toekomst kostenloos muziek via het Internet te (gaan) downloaden (33%). Eén op de acht Nederlanders zegt problemen te hebben met het downloaden van muziek (12%) en ongeveer éénderde heeft hierover geen mening.

Nederlanders denken dat het gratis downloaden van muziek zal gaan toenemen
Ruim tweevijfde van alle Nederlanders is de mening toegedaan dat, ondanks alle schadeclaims en rechtszaken, het gratis downloaden van muziek alleen maar zal gaan toenemen (43%). Slechts één op de acht Nederlanders denkt dat dit zal gaan afnemen (12%) en nog eens één op de tien Nederlanders geeft aan dat het gratis downloaden van muziek gelijk zal blijven (11%). De overgebleven groep Nederlanders heeft geen uitgesproken mening met betrekking tot dit onderwerp.

Binnen één jaar ruim 60% groei van downloaden via het Internet Ten opzichte van het begin van 2000 is het downloaden van muziek en data van het Internet met ruim 60% gestegen. Waar in 2000 11% van de Nederlanders aangaf wel eens muziek of data van het Internet te downloaden is dit percentage in 2001 gestegen naar 18%.

Sterke opkomst van vrouwen die downloaden via Internet Hoewel nog steeds mannen en jongeren het vaakst downloaden via Internet, blijken toch ook steeds meer vrouwen actief te worden met downloaden. Waar in 2000 nog vier keer zo veel mannen dan vrouwen aan het downloaden waren, is deze verhouding in 2001 drie tegen een.



1 | Downloaden van muziek en data 2000 ten opzichte van 2001

Grafiek

Bron: NIPO, 2001


Ook downloaden van databestanden en computerprogramma's erg populair Naast het downloaden van muziek (67% van de mensen die downloaden) is ook het downloaden van databestanden, back-ups en computerprogramma's erg populair. Bij het downloaden van databestanden en back-ups valt op dat mannen hier significant vaker in geïnteresseerd zijn dan vrouwen.

2 | Zaken die het vaakst via het Internet gedownload worden

Grafiek

Bron: NIPO, 2001


A7991 / maart 2001 / NIPO-TELEPANEL / 973 interviews met personen van 18 jaar of ouder.

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron: NIPO, het marktonderzoekinstituut te vermelden. Voor eventuele vragen kunt u terecht bij Anco van 't Hof (tel: 020-5225 755) of Ronald Lenselink (tel: 020-5225 475)

Overige persberichten van het NIPO