Provincie Limburg

VLAAMSE MINISTER PRESIDENT

UITKOMSTEN VLAAMS-ZUID NEDERLANDS OVERLEG OP 15 MAART TE MAASTRICHT

Minister-President Patrick Dewael van de Vlaamse Regering en de Commissarissen van de Koningin van Limburg, Noord-Brabant en Zeeland hebben hun samenwerking in dit verband herbevestigd en het belang ervan onderstreept.

Met inachtneming van wederzijds taken en verantwoordelijkheden en de bevoegdheden van andere overheden, is gesproken over de manier waarop dit overleg kan bijdragen aan de verbetering van de samenwerking op een aantal belangrijke gezamenlijke dossiers. In dit verband is ook stilgestaan bij de ontwikkelingen op Europees niveau, waarbij de regionale dimensie een steeds grotere rol gaat spelen. Vastgesteld is dat dit overleg, dat ook in de toekomst op dit niveau zal worden voortgezet, kan bijdragen aan de oplossing van grensoverschrijdende vraagstukken op politiek strategisch niveau.
Deze Vlaams-Zuid Nederlandse samenwerking is complementair aan de reeds bestaande overleggen. Het zal van nu af ook moeten kunnen fungeren als een koppelingspunt daartussen.

Om dit te bewerkstelligen is afgesproken dat allereerst de bestaande bestuurlijke overleggremia worden geanalyseerd op hun toegevoegde waarde en op de mogelijkheid om de uitvoering van hun besluiten beter te borgen. Ook zal gekeken worden of voorstellen voor verbetering of vermindering van het aantal overlegstructuren kunnen worden voorgelegd.

Concreet is over een aantal onderwerpen in deze zin al van gedachten gewisseld, namelijk bereikbaarheid en mobiliteit, ruimtelijke ordening, kennisontwikkeling en gezamenlijke Europese stellingnames.