Partij van de Arbeid

Den Haag, 15 maart 2001

Vragen van de leden Dijsselbloem en Hindriks (beiden PvdA)aan de minister en staatssecretaris van Financiën



1. Heeft u kennis genomen van het interview met de staatssecretaris van Economische Zaken in Elsevier "Verlaag de belastingen". 2. Heeft het Kabinet daadwerkelijk het voornemen de vennootschapsbelasting te verlagen tot 30%, met een eerste stap naar 32,5% in 2002, zoals door de staatssecretaris van Economische Zaken gesteld? 3. Wat is het budgettaire beslag van een dergelijke belastingverlaging? 4. Bent u het eens met de velen deskundigen die tijdens het rondetafelgesprek op 22 februari jl. in de Tweede Kamer over het Nederlandse vestigingsklimaat stelden dat het fiscale klimaat slechts het sluitstuk van de bepaling van de vestigingslocatie is?
5. Bent u het eens met de staatssecretaris van Economische Zaken dat Nederland met het vennootschapsbelastingtarief boven het gemiddelde van Europa is beland en ver boven het gemiddelde dreigt te komen, ook als daarbij de effectieve belastingdruk in beschouwing wordt genomen? 6. Bent u het eens met de stelling van staatssecretaris van Economische Zaken dat er in deze kabinetsperiode sprake is van een lastenverzwaring voor het Nederlandse bedrijfsleven?
7. Hoe zou u deze uitlatingen van de staatssecretaris van Economische zaken, mede in het licht van uw antwoord op de vragen 2 tot en met 5, willen kwalificeren?